Usein kysyttyä savustamisesta

Kokosimme yhteen usein kysyttyjä kysymyksiä yleisesti savustamisesta, erilaisista savustimista ja miten niitä käytetään. Löydät myös resepti-ideoita savustamiseen.

Kuinka savustaa kala?

Voit savustaa kalaa vaivattomasti sähkösavustimella, avotulella savustuslaatikolla tai savustuslaatikon avulla sähkögrillissä tai kaasupolttimen päällä.

Savustusaika riippuu kalojen määrästä ja koosta. Pienet kalat savustuvat 15 – 20 minuutissa ja suuremmat kalat 40 – 60 minuutissa. Lohifileen kypsymisaika on n. 35 – 50 minuuttia fileen koosta riippuen. Kalat ovat kypsiä, kun ruodot ja nahka irtoavat helposti.

Suolaa ja mausta tai marinoi tuoreet, peratut kalat tai kalafileet ennen savustusta. Voit suolata kalat myös savustamisen jälkeen niiden ollessa vielä kuumia. Mikäli käytät pakastekaloja, sulata kalat viileässä ja suolaa ne ennen savustusta.

Kala 0,5 kg – 15-25 min

Kala 1 kg – 25-35 min

Kala 1,5 kg – 35-60 min

Kuinka savustaa lohi?

Lohen savustaminen on helppoa. Savustusaika riippuu fileen koosta.

Suolaa ja mausta kala ennen savustusta. Voit suolata kalan myös savustamisen jälkeen, kalan ollessa vielä kuuma. Mikäli käytät pakastekaloja, sulata kalat viileässä ja suolaa ne ennen savustusta.

Sirottele purupellille ohut kerros savustuspurua, noin 2 dl. Työnnä pelti vastuksen yläpuolella olevien kannattimien varaan, ei suoraan vastuksen päälle.

Kala 0,5 kg – 15-25 min

Kala 1 kg – 25-35 min

Kala 1,5 kg – 35-60 min

Kuinka savustaa lihaa?

Lihan valmistaminen sähkösavustimessa on helppoa. Riippuen millainen savustin käytössäsi on, lihaa voidaan kypsentää etukäteen ja ottaa savustimessa vain savuaromi. Jos käytössäsi on lämpösäädettävä savustin, voit valmistaa lihan alusta loppuun savustimessa matalammassa lämpötilassa, etenkin jos kyseessä on suurempi pala lihaa.

Tällöin savustin kuumennetaan aluksi niin, että savua alkaa muodostua laitteeseen jonka jälkeen lämpötilaa voidaan säätää pienemmäksi loppukypsentämisen ajaksi. Suosittelemme nostamaan lämpötilan noin 20 astetta korkeammaksi kuin lopullinen tavoitelämpötila, sillä kannen avaaminen ja kylmän ruoan lisääminen laitteeseen laskee savustimen lämpötilaa melko nopeasti useita asteita.

Katso lihareseptejä:

Kuinka paljon savustuspuruja pitää käyttää?

Savustuspuruja käytetään noin 2 dl puruja savustettavaa kiloa kohden. Voit lisätä purujen päälle myös 1-2 sokeripalaa antamaan kalalle väriä.

Liota purut tarvittaessa: katso pakkauksen ohjeista, tuleeko kyseisiä puruja/lastuja liottaa ennen käyttöä. Jos purut/lastut ovat kovin kuivia, kostutus kannattaa. Liian kuiva puru tai liiallinen purumäärä voi aiheuttaa kannen auki pullahtamisen savustuksen aikana. Puruja voi kostuttaa esim. sumutepullolla suihkuttamalla.

Miten sähkösavustimella savustetaan?

Sirottele purupellille tarvittava määrä savustuspuruja, noin 2 dl puruja savustettavaa kiloa kohden. Voit liottaa purut märäksi ennen purupellille asettelua tai kostuttaa purut niiden ollessa pellillä. Purujen päälle voi asetella muutaman sokeripalan tuomaan väriä savustettavaan ruokaan.

Ennen savustamisen aloittamista aseta savustin maahan tai tukevalle, palamattomalle alustalle. Valitse paloturvallinen savustuspaikka, jotta mahdolliset kipinät eivät sytytä ympäristöä. Voit käyttää sähkösavustimen alla suoja-alustaa.

Lämmitä savustin tyhjänä haluttuun lämpötilaan. Kun laite on lämmennyt riittävästi, lisää kypsennettävä ruoka laitteeseen.

Työnnä purupelti puruineen vastuksen yläpuolella olevien kannattimien varaan (älä pane purupeltiä suoraan vastusten päälle).

Savustuspurut voi lisätä myös myöhemmin riippuen siitä, miten vahvan savun maun haluaa ruokaan ja mikä lopullinen savustusaika on. Savustuspurujen lisäämisestä menee muutamia minuutteja, kunnes savua alkaa muodostua.

Voiko sähkösavustinta käyttää talvella?

Kyllä, sähkösavustinta voidaan käyttää talvella. Laite ei ole lämpöeristetty, joten ympäröivän ilman lämpötila vaikuttaa laitteen sisälämpötilaan. Pakkaskelillä savustusaika voi olla pidempi, talvella kannattaa valita suojaisa paikka, jolloin mahdollinen kylmä tuuli ei viilennä savustinta liikaa.

Mitä savustimeen/savustuspönttöön, mitä voi savustaa?

Sähkösavustimella voidaan savustaa monenlaisia ruokia, ja se tarjoaa monipuolisen tavan lisätä savun makua erilaisiin ruokiin. Tässä on joitakin esimerkkejä ruoista, jotka sopivat hyvin savustettaviksi sähkösavustimella:

 1. Kala: Kalan savustaminen on erittäin suosittua. Voit savustaa esimerkiksi lohta, siikaa, taimenta, silliä ja monia muita kalalajeja.
 2. Liha: Savustamalla voit antaa erilaisille lihoille herkullisen savun maun. Yleisiä valintoja ovat esimerkiksi sianliha, naudanliha, kana, kalkkuna, ja riista, kuten hirvi ja peura.
 3. Siipikarja: Kanansiivet ja muut siipikarjatuotteet savustettuna ovat erityisen maukkaita.
 4. Porsaan- ja naudanlihatuotteet: Savustaminen voi antaa kinkulle, ribseille, paisteille ja muille lihatuotteille upean makuvivahteen.
 5. Makkara: Erilaiset makkarat, kuten bratwurstit tai chorizot.
 6. Juustot: Kokeile esimerkiksi savustettua valkohomejuustoa tai leipäjuustoa, tarjoile marjojen ja keksien kanssa.
 7. Kasvikset: Tietyt vihannekset, kuten paprikat, tomaatit, maissintähkät, peruna ja sienet, voivat saada uudenlaisen maun savustamalla.
 8. Äyriäiset: Katkaravut, simpukat ja muut äyriäiset voivat olla herkullisia sähkösavustimessa.
 9. Jälkiruoat: Joissakin tapauksissa voit kokeilla savustaa jälkiruokia, kuten suklaata tai hedelmiä, antamaan niille erityisen twistin.

On tärkeää muistaa, että eri ruoat vaativat erilaisia savustusaikoja ja -lämpötiloja, joten on suositeltavaa lukea sähkösavustimen käyttöohjeet ja reseptit tarkasti. Lisäksi voit käyttää erilaisia savustuspuruja ja mausteita lisätäksesi makua ja aromia ruokiin. Kokeile rohkeasti!

Voiko sähkösavustinta käyttää ilman puruja?

Kyllä, sähkösavustinta voidaan käyttää myös ilman savustuspuruja. Tällöin laite toimii ns. pihauunina.

Voiko savustimen vastuksen vaihtaa uuteen?

Kyllä, Muurikka sähkösavustimen vastuksen voi vaihtaa uuteen. Sähkösavustimen vastuksella on kahden vuoden takuuaika, mikäli vastus lakkaa toimimasta takuuaikana, saat tilalle uuden vastuksen asiakaspalvelumme kautta, yhteystiedot löydät täältä. Mikäli kyseessä on vanhempi vastus, saat ostettua edullisesti uuden vastuksen verkkokaupastamme.

Perusmallin Muurikka sähkösavustimen (ilman lämmönsäätöä) voidaan muuttaa lämpösäädettäväksi versioksi ostamalla siihen PRO-vastus. PRO-vastuksen avulla savustaminen on entistäkin monipuolisempaa: esimerkiksi lihan kanssa parhaaseen lopputulokseen päästään matalalla, tasaisella lämpötilalla sekä pidemmällä kypsennysajalla. Näin liha ei pääse kuivumaan ja tuloksena on murea paisti johon myös suola ehtii vaikuttamaan paremmin. Myös broileri on erinomaista savustettuna, sekin kaipaa hieman matalampaa savustuslämpötilaa.

PRO-vastuksen helppokäyttöinen, portaaton lämmönsäätö välillä 75-230 °C.

HUOM! Muurikka Sähkösavustimen vastukset sekä muut osat on testattu ja hyväksytty käytettäväksi vain Muurikka Sähkösavustimessa. Emme vastaa virheellisestä käytöstä tai yhdistämisestä muihin tuotteisiin.

 

Sähkösavustimen 1100W vastus (1-tasoiseen sähkösavustimeen)

Sähkösavustimen 1200Wvastus (2-tasoiseen sähkösavustimeen)

Sähkösavustimen PRO 1100W vastus (1-tasoiseen sähkösavustimeen)

Sähkösavustimen PRO 1200W  vastus (2-tasoiseen sähkösavustimeen)

Löytyykö savustimeen varaosia?

Kyllä, sähkösavustimiimme löytyy paljon erilaisia varaosia. Sähkövastuksien lisäksi verkkokaupasta ostettavia varaosia ovat ritilät, rasvapellit, purupelti, lämpömittari ja vetokahva rasvapeltiin. Katso savustimien varaosat täältä. Jos et löydä sopivaa varaosaa verkkokaupastamme, voit tiedustella varaosia verkkokaupastamme.

Mikä on sähkögrilli-/savustin?

Sähkögrilli/-savustin on laite, jolla voit sekä savustaa että grillata. Asentamalla vastuksen laitteen runko-osaan laite toimii savustimena. Vastus kansiosaan asennettuna laite muuttuu grilliksi, joka ei savuta, sillä vastus on grillattavan ruoan yläpuolella.

Sähkögrilli/-savustimia löytyy kahdessa koossa:

Muurikka Nokkela Sähkögrilli/-savustin 900 W

Muurikka Nokkela Sähkögrilli/-savustin 1200 W

Voiko savustettua kalaa pakastaa?

Kala ei yleensä parane pakkasessa, samoin kuin moni muukaan raaka-aine tai valmis ruoka. On kuitenkin mahdollista pakastaa myös valmiiksi kypsennettyä kalaa. Tässä tapauksessa on hyvä pitää mielessä, että pakastaminen saattaa vaikuttaa hieman kalan rakenteeseen, ja kalasta voi tulla kuivempaa sulatuksen jälkeen. Mikäli päätät pakastaa savustettua kalaa, suositellaan sen käyttämistä viimeistään kolmen kuukauden sisällä pakastamisesta.

Miten savustinta (esim. savustuslaatikko, savustusastia) käytetään?

Savutuslaatikkoa voidaan käyttää monessa paikassa: avotulella, grillissä ja kaasugrillissä. Aseta savustuslaatikko tukevasti tulisijan päälle. Savustuslaatikko voidaan asettaa myös kaasu- tai hiiligrillin ritilän

päälle. Sirottele savustuslaatikon pohjalle hienonnettua leppälastua tai purua savustusaineeksi. Lisää väriä ja makua saadaan lisäämällä sekaan katajanoksia tai 2-3 sokeripalaa.

Aseta rasvapelti savustuspurujen päälle. Laita savustettavat suolistetut, mutta suomustamattomat kalat ritilöille, nosta ritilät savustuslaatikkoon rasvapellin päälle ja aseta kansi savustuslaatikon päälle. Kaloihin voidaan lisätä suola myös savustuksen jälkeen.

Savusta kaloja 20-50 minuuttia kalojen koosta ja tulen voimakkuudesta riippuen. Kalat ovat kypsiä, kun evät ja selkäruodot irtoavat helposti. Kun kalat ovat kypsiä, nosta laatikko pois tulisijan päältä. Liian kuuma tuli voi polttaa kalat.

 

Savustusastiaa voidaan käyttää esimerkiksi sähkögrillissä tai rengaspolttimen päällä, se sopii erinomaisesti lisävarusteeksi esimerkiksi Muurikka Kesäkeittiö Kaasulle tai Sähkölle.

Aseta rasvapelti purujen päälle. Aseta suolistetut kalat ritilälle päälle ja aseta kansi savustusastian päälle. Kalat ovat kypsiä, kun ruodot ja nahka irtoavat helposti. Kalojen suolauksen voi tehdä myös savustuksen jälkeen, jolloin suolavesi ei syövytä sisäosia. Puhdista ja kuivaa savustin ja ritilä aina käytön jälkeen. Tällöin tuote on heti valmis seuraavaa käyttökertaa varten, eikä tippunut suola syövytä savustinta.

Lihan savustus: Liha voidaan kypsentää ensin grillissä tai pannulla ja maustaa savulla lopuksi savustuastiassa. Kypsennyksen voi myös tehdä suoraan savustusastiassa, savustuspurut voi lisätä myös kypsennyksen loppuvaiheessa. Lihaa savustettaessa voit kokeilla myös muita savustus puulaatuja leppälastujen lisäksi, esim. omenapuuta tai tammea.

Voiko kaasugrillissä savustaa?

Kyllä, kaasugrillissä voidaan savustaa esimerkiksi pienen retkisavustimen tai savustusastian avulla, mikäli laite mahtuu grillin ritilälle.

Kumpi valita: Sähkösavustin termostaatilla (lämpötilansäädöllä) vai ilman?

Sähkösavustimia löytyy kahdenlaista mallia: perusmalli ilman lämmönsäätöä ja PRO-malli, jossa lämmönsäätö onnistuu välillä 75-230 °C.

Perusmalli sähkösavustin ilman lämmönsäätöä on hyvä valinta silloin, jos savustat pääasiassa kalaa, esimerkiksi lohta.

Mikäli haluat savustamiseen monipuolisuutta ja kokeilla esimerkiksi lihan, juuston tai muun sellaisen raaka-aineen savustamista mikä vaatii matalampaa lämpötilaa tai pidempää kypsennysaikaa matalammassa lämpötilassa, on PRO-sähkösavustin oikea valinta.

Molemmista malleista löytyy rungon takaosasta lämpömittari ja tuuletusventtiili (pl. BASIC-malli tai muut erikoismallit). Lämpömittarin avulla sähkösavustimen sisälämpötilan seuraaminen on helppoa ja tuuletusventtiilin kautta poistuu ylimääräinen kosteus.

Sähkösavustin

 • Muurikka Sähkösavustin 1100 W lämpömittarilla

 • Muurikka Sähkösavustin 1200 W Lämpömittarilla

 • Muurikka Sähkösavustin BASIC 1100 W

Sähkösavustimet lämmönsäädöllä

 • Muurikka Sähkösavustin PRO 1100 W

 • Muurikka Sähkösavustin PRO 1200 W

Muut savustimet

 • Muurikka Savustusastia 42 cm

 • Muurikka Savustusastia pyöreä 32 cm

 • Muurikka Retkisavustin

 • Muurikka Savustuslaatikko

Savustuspurut ja -lastut

 • Muurikka Savustuspuru Omena 2 L

 • Muurikka Savustuspuru Kirsikka 2 L

 • Muurikka Savustushake Leppä 2 L

 • Savustuslastu Brandy 360 g

Lisävarusteet

 • Muurikka savustimen suoja-alusta

 • Muurikka Non-stick grillitasku

 • Muurikka Grilli- ja savustuskori kantattu 22×40 cm

 • Muurikka Grill savustuskori

  Muurikka Grilli-/savustuskori 20×30 cm

 • Muurikka tikkulämpömittari

 • Muurikka langaton grilli-/uunilämpömittari

 • Muurikka Ruotopihdit

Varaosat

 • Sähkösavustimen 1100 W vastus

 • Sähkösavustimen 1200 w vastus

 • Sähkösavustimen PRO 1100 w vastus

 • Sähkösavustimen PRO 1200 w vastus

 • Nokkela 1200w vastus

  Nokkela 1200 w vastus ja sulkupelti

 • Nokkela 1200w vastus

  Nokkela 900 w vastus ja sulkupelti

 • Sähkösavustimen 1100W ritilä

 • Sähkösavustimen alempi ritilä 1200W

 • Sähkösavustimen ylempi ritilä (1200W)

 • Sähkösavustimen rasvapelti 1100W ja vetokahva

 • Sähkösavustimen rasvapelti 1200W ja vetokahva

 • Vetokahva savustimen rasvapeltiin

 • Savustin/grilli lämpömittari

 • Sähkösavustimen/Nokkelan Purupelti

0
  0
  Shopping cart
  Your cart is empty