Savustamisen iloa

Oletko koskaan nauttinut ruoasta, joka on täynnä herkullista savun makua ja aromia? Meheväksi savustettu lohi on monen suosikki ja vastustamaton herkku. Tässä artikkelissa tutustumme savustamisen perusteisiin, erilaisiin savustimiin ja annamme muutamia vinkkejä joita tulee huomioida ennen savustamisen aloittamista.

 

Savustamisen perusteet

Savustaminen on menetelmä, joka perustuu savun käyttöön ruoan valmistuksessa. Savu syntyy yleensä polttamalla puuta, puruja tai savustuslastuja, ja se kulkee ruoan läpi antaen sille ominaisen maun ja tuoksun. Tärkeää on valita oikeanlainen savustuspuru tai -lastu, koska eri puulajit antavat ruoalle erilaisia makuja. Esimerkiksi omenapuu antaa makeaa ja hedelmäistä makua, kun taas tammi tuo syvempää, vahvaa savuaromia. Katso savustuspuru ja -lastuvalikoimamme täältä.

 

Sähköllä vai avotulella?

Sähköllä savustaminen on kätevä ja helppo tapa saada herkullinen savun maku ruokaan ilman suurta vaivaa. Sähkösavustimella pääset hyvin alkuun, jos savustaminen on sinulle uutta ja avotulen tekemiselle ei ole mahdollisuutta. Sähkösavustinta voidaan käyttää myös uunina jättämällä savustuslastut pois. Sähkösavustimen valintaopas auttaa päättämään, mikä sähkösavustin malli sopii itselle parhaiten.

 

Tärkeimmät edut sähköllä savustamisessa ovat:

Helppous ja mukavuus: Sähköllä toimiva savustin on helppo käyttää. Tämä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon kiireisille ruoanlaittajille.

Savustuslämpötilan hallitseminen: Sähköllä savustaessa lämpötilan hallitseminen on helpompaa. Mikäli käytössä on savustin lämpötilan säädöllä, antaa se vielä monipuolisempia käyttömahdollisuuksia.

Vähäisempi savun haju: Sähköllä savustaminen tuottaa vähemmän savua ja hajua kuin nuotiolla savustaminen. Sähkösavustin onkin hyvä valinta, mikäli asut rivi- tai kerrostaloasunnossa. Muista kuitenkin huomioida taloyhtiön säännöt ja hyvä tuuletus parvekkeella.

 

 

Avotulella savustaminen on perinteisempi tapa valmistaa savustettuja herkkuja. Tämä menetelmä käyttää puuta tai hiiltä tuottamaan savua ja lämpöä. Avotulella savustamisen edut ovat:

Ulkoilmaelämys: Avotulella savustaminen on loistava tapa nauttia ulkoilmaelämyksestä ja viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa.

Perinteistä tunnelmaa: Avotulen ylläpitäminen antaa klassisen savustuselämyksen, joka voi olla harrastajille todellinen nautinto.

Savusta paikasta riippumatta: Avotulella savustaminen onnistuu siellä, missä avotulen tekoon on mahdollisuus. Retkisavustin kulkee mukana veneessä, pääset savustamaan saaliin tuoreeltaan.

 

Valitse savustusmenetelmäsi sen perusteella, mikä sopii sinulle parhaiten ja millaisen ruoan haluat valmistaa. Sähköllä savustaminen on kätevä ja tarkka tapa saavuttaa herkullinen savun maku, kun taas avotulella savustaminen tarjoaa perinteisen ja tunnelmallisen kokemuksen. Riippumatta valinnastasi, nauti savustamisesta ja anna savun tuoda uusia ulottuvuuksia ruoanlaittoosi!

 

Erilaiset savustimet

Savustamisen voi toteuttaa monella eri tavalla, ja valinta riippuu siitä, millaisia laitteita ja resursseja sinulla on käytettävissäsi. Katso koko savustinvalikoimamme täältä.

Savustuslaatikko: Savustuslaatikko voidaan asettaa nuotiolle. Savustuslaatikkoon mahtuu reilusti savustettavaa kerralla.

Sähkösavustin: Sähkösavustin tai ns. savustuspönttö on sähköllä toimiva savustuslaite. Sähkösavustin on helppokäyttöinen ja se antaa tasaista lämpöä koko savustuksen ajan.

Sähkösavustin lämmönsäädöllä: Sähkösavustin lämmönsäädöllä antaa enemmän käyttömahdollisuuksia, siinä valmistuu esimerkiksi suurempi kokoiset lihat jotka vaativat pidempää valmistusaikaa matalammassa lämpötilassa.

Pyöreä savustusastia: Pyöreä savustusastia sopii hyvin rengaspolttimen päälle, sähkögrilliin sekä nuotiolle. Pienempi malli voi mahtua myös kaasugrillin ritilälle.

Retkisavustin: Retkisavustin kulkee mukanasi esimerkiksi veneessä tai asuntoautossa. Kompaktin kokoisella savustimella savustat kalasaaliin tuoreeltaan. Lankajalkojen avulla se on helppo asettaa nuotion päälle.

 

Valmistaudu savustukseen

Ennen kuin aloitat savustamisen, on tärkeää valmistautua huolellisesti:

  • Valitse oikea puulaji: Valitse savustuspuru tai -lastu, joka sopii ruokaan ja makuusi parhaiten.
  • Liota purut tarvittaessa: katso pakkauksen ohjeista, tuleeko kyseisiä puruja/lastuja liottaa ennen käyttöä. Jos purut/lastut ovat kovin kuivia, kostutus kannattaa.
  • Mausta ruoka: Mausta ruoka ennen savustamista. Marinadit, kuivamausteet ja rubit voivat tehdä ruoasta entistä herkullisempaa.
  • Säädä lämpötila: Opi hallitsemaan savustuslämpötilaa ja lisää puuta nuotiolle tarvittaessa. Sähkösavustinta käyttäessä lämpötilan hallitseminen on helpompaa.

 

Lisävarusteilla viet savustuksen uudelle tasolle

Jos savustustulokseen halutaan tarkkuutta, on hyvä ottaa käyttöön paistolämpömittari. Se tarkkailee savustamisen ajan lihan, kalan tai broilerin sisälämpötilaa ja hälyttää kun tavoitelämpötila on saavutettu.  Langatonta paistolämpömittaria voidaan käyttää niin sähkösavustimessa, erilaisissa grilleissä sekä aivan tavallisessa uunissa.

Sähkösavustinta käytettäessä on huomioitava, että sen alla on aina palamaton alusta. Helppo tapa suojata esimerkiksi puinen terassi, on teräksinen savustimien suoja-alusta. Se suojaa lisäksi terassia tippuvalta rasvalta ja siinä on helppo liottaa savustimen ritilät käytön jälkeen.

Pienemmät savustettavat, kuten vihannekset, broilerin siivet sekä muut ruoat, jotka voivat tippua herkästi ritilöiden väliin kannattaa laittaa savustamisen ajaksi grillaus-/savustuskoriin. Se on helppo nostaa savustimeen ja pois, tarttumaton pinta pitää huolen että ruoat eivät tartu ritilään. Myös grillitasku on oiva apu grillaukseen ja savustamiseen.

 

Savustuksen iloa

Savustaminen on ruoanlaittotaito, joka vaatii hieman harjoittelua, mutta se palkitsee vaivan monin verroin. Saat ruokaan syvän ja rikkaan savun maun, joka tekee siitä herkullisen ja ainutlaatuisen. Savustaminen on myös hieno tapa viettää aikaa ulkona ystävien ja perheen kanssa, ja se voi luoda unohtumattomia makuelämyksiä.

Olitpa sitten aloittelija tai kokenut savustaja, tämä ikiaikainen ruoanvalmistusmenetelmä voi tarjota sinulle uusia ruokaelämyksiä ja avata oven maailmaan, jossa maku on pääosassa. Joten älä epäröi tarttua savustusvälineisiin ja aloita oman savustusmatkasi – oman keittiösi tai pihan savuisista aromeista saat varmasti nauttia!

Savustusreseptejä

Sähkösavustimet

 • Muurikka Sähkösavustin BASIC 1100 W

 • Muurikka Sähkösavustin 1100 W lämpömittarilla

 • Muurikka Sähkösavustin 1200 W Lämpömittarilla

Sähkösavustimet lämmönsäädöllä

 • Muurikka Sähkösavustin PRO 1100 W

 • Muurikka Sähkösavustin PRO 1200 W

Muut savustimet

 • Muurikka Savustusastia pyöreä 32 cm

 • Muurikka Savustusastia 42 cm

 • Muurikka Retkisavustin

 • Muurikka Savustuslaatikko

Savustuspurut ja -lastut

 • Muurikka Savustuspuru Omena 2 L

 • Muurikka Savustuspuru Kirsikka 2 L

 • Muurikka Savustushake Leppä 2 L

 • Savustuslastu Brandy 360 g

 • Savustuslastu Viski 360 g

Lisävarusteet

 • Muurikka savustimen suoja-alusta

 • Muurikka Non-stick grillitasku

 • Muurikka Grilli- ja savustuskori kantattu 22×40 cm

 • Muurikka Grill savustuskori

  Muurikka Grilli-/savustuskori 20×30 cm

 • Muurikka tikkulämpömittari

 • Muurikka langaton grilli-/uunilämpömittari

 • Muurikka Ruotopihdit

0
  0
  Shopping cart
  Your cart is empty