Usein kysyttyä

 

Verkkokauppatilaukset

Kuka voi tehdä ostoksia Opa Muurikan verkkokaupassa?
Opa Muurikan verkkokauppa on tarkoitettu Suomessa asuville kuluttajille.

Voiko verkkokauppatilaukset noutaa myymälästä?
Voit tilata tuotteita verkkokaupasta ja noutaa ne Opa&Muurikan myymälästä. Noudettaessa tulee mukana olla henkilöllisyystodistus. Mikäli lähetyksen noutaa joku toinen puolestasi, tulee hakijalla olla mukana tilausvahvistus ja henkilöllisyystodistus.

Kuinka kauan tilauksen toimittaminen kestää?
Toimitamme tilaukset noin viikon kuluessa tilauksen tekemisestä. Huomioithan, että toimitustavan ollessa nouto myymälästä saat ilmoituksen tekstiviestillä, kun tilaus on noudettavissa. Sesonki aikana toimituksessa voi olla ruuhkaa.

Miten voin maksaa tilaukseni?
Tilauksen voi maksaa verkkopankissa (Nordea, Osuuspankki,Danske Bank, Tapiola, Aktia, Nooa, Paikallisosuuspankit, Säästöpankit, Handelsbanken, S-Pankki, Ålandsbanken) tai pankki- tai luottokortilla. Vaihtoehtona on myös Collector Lasku/Osamaksu -palvelu, voit maksaa ostoksiasi jopa 5000 €:n saakka. Maksaminen tapahtuu Paytrail Oyj:n sivuston kautta.

Voinko maksaa tilaukseni myymälään?
Verkkokauppatilauksen maksaminen myymälään ei ole mahdollista. Pääsääntöisesti myymälöissämme ja verkkokaupassamme on saatavilla samoja tuotteita, joten voit myös mennä ostoksille suoraan myymälään. Halutessasi voit varmistaa tuotteen saatavuuden etukäteen myymälästä. Myymälöiden yhteystiedot löydät myymälöiden omilta sivuilta.

Voinko tilata muuhun osoitteeseen kuin omaani?
Kyllä. Kirjoita laskutustietoihin omat tietosi ja toimitusosoitteeksi se osoite, jonne haluat tilauksen lähetettävän.

Muutin mieleni, enkä haluakaan tilaamaani tuotetta. Mitä teen?
Ellei tuote vastaa odotuksiasi, voit vaihtaa tai palauttaa sen 14 päivän kuluessa. Vaihdettavan tai palautettavan tuotteen tulee olla käyttämätön ja myyntikuntoinen. Liitä mukaan tilauksen mukana tullut lähete, ja merkitse lähetteeseen palauttamasi tuotteet, palautuksen syy sekä tilinumerosi. Rahat palautetaan tilillesi n. viikon kuluessa.

Asiakaspalautus toimitetaan siihen Matkahuollon, Postin tai DB Schenkerin toimipisteeseen, josta paketti on noudettu. Palautusosoitekortti tulostetaan sinulle palautuspisteessä. Matkahuollon sopimusnumero asiakaspalautuksille on 9508859, Postin sopimusnumero 600774.

Myymälästä noudetun tilauksen voit palauttaa myös kyseiseen myymälään. Ota mukaan tilauksesi lähete sekä tilinumerosi. Rahat palautetaan tilillesi n. viikon kuluessa.

Sain vioittuneen tuotteen tai lähetyksestä puuttui jotakin. Mitä teen?
Ota yhteyttä asiakaspalveluumme opamuurikka@opamuurikka.fi tai p. 0207 229 850.

 

Varaosat ja takuuasiat

Onko Opa-, Muurikka- ja Kotakeittiötuotteisiin saatavilla varaosia?
Kyllä. Moniin tuotteisiin on saatavilla varaosia. Muurikka- ja Kotakeittiö-tuotteiden varaosia on saatavilla myös verkkokaupastamme. Mikäli et löydä etsimääsi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme opamuurikka@opamuurikka.fi tai p. 0207 229 850.

Ostamassani tuotteessa ilmeni vika takuuaikana. Mitä teen?
Takuuasiat hoidetaan asiakaspalvelumme kautta, opamuurikka@opamuurikka.fi tai p. 0207 229 850. Ennen yhteydenottoa on hyvä selvittää valmiiksi tuotteen nimi, malli- tai sarjanumero sekä ostoaika ja -paikka. Mikäli olet hankkinut tuotteen jälleenmyyjäliikkeestä, voit olla yhteydessä myös liikkeeseen.

Miten takuuasiat yleensä hoidetaan, saanko aina uuden tuotteen?
Kuluttajansuojalain mukaisesti Opa Muurikka Oy:llä on velvollisuus joko korjata tai korvata takuuaikana vioittunut tuote. Se, korjataanko tuote vai korvataanko se uudella, riippuu tuotteesta. Mikäli tuotteeseen on saatavilla varaosia ja vika on ilmennyt jossakin tietyssä osassa, korvaamme vioittuneen osan.

 

Opa -keittiötuotteet

Mihin käytetyt pannut ja kattilat voi palauttaa?
Käytetyt pannut ja kattilat voi laittaa metallinkeräysastiaan.

 

Teräsastiat

Mistä johtuu harmaanvalkeat pilkut ja laikut, kalkkikerrostumat teräskattilassa?
Kalkki ym. vedessä olevat mineraalit voivat saostuessaan muodostaa pohjalle harmaan pinnan tai vaaleita laikkuja, jotka eivät irtoa pesuaineilla. Puhdista pohja liottamalla kattilassa yön yli etikka-vesiliuosta (1-2 dl/1 l vettä). Pese ja kuivaa kattila käsittelyn jälkeen.

Miksi teräskattilaan ilmestyy pieniä valkeita täpliä astian pohjalle?
Kattilaan ilmestyy valkeita täpliä, jos ruokasuola lisätään ennen kiehumista. Nämä voidaan puhdistaa myös laimennetulla etikalla. Suola tulisi lisätä vasta kiehumavaiheessa. Älä säilytä suolaisia ruokia pitkiä aikoja teräsastiassa, sillä ruokasuola aiheuttaa teräkseen pistesyöpymiä.

Mistä johtuvat sateenkaaren värit teräskattilassa?
Sateenkaaren värit teräksessä aiheutuvat äkillisestä lämmönvaihtelusta. Ilmiö on täysin vaaraton ja poistuu itsestään vähitellen. Voit käsitellä astian halutessasi etikkaliuoksella.

Miten saan pohjaan palaneen teräskattilan puhdistettua?
Tiukasti kiinni tarttunut ruoka johtuu yleensä liian suuresta lieden lämmöstä. Liota kattilaa tai keitä siinä pesuaineliuosta, jossa on 1 rkl emäksistä pesujauhetta ja 1 l vettä.

Mitä tehdä, jos kattilan kannesta on irronnut korva?
Opan teräskattiloilla on 10 vuoden takuu. Asiakaspalvelumme osaa kertoa kannattaako kansi korjata vai korvata uudella.

 

Pinnoitetut astiat

Uuteen pinnoitettuun pannuun/kattilaan jäi heti ensimmäisen käytön jälkeen jälkiä, onko se pilalla?
Uuden pinnoitetun astian pinta on tarttumattomuuden mahdollistamiseksi samettinen tai peilaava, joten ensimmäiset työvälineistä tulleet naarmut/käyttöjäljet näkyvät siinä helpommin. Tämä on täysin normaalia eikä pinnoite ole mitenkään vaurioitunut.

Voiko pinnoitetun pannun/kattilan pinnoittaa uudelleen?
Valitettavasti pannuja tai kattiloita ei voi uudelleen pinnoittaa.

Mitä eroa erilaisilla pinnoitteilla on?

  • Arki-sarjan Xylan pinnoite on PFOA-vapaa, kaksinkertainen tarttumaton pinnoite.
  • Valu-sarjan Eclipse pinnoite on PFOA-vapaa, kolminkertainen tarttumaton pinnoite.
  • Kivi-sarjan Creblon C3+ pinnoite on PFOA-vapaa, keraamisilla hiukkasilla vahvistettu tarttumaton pinnoite.

Mitä enemmän kerroksia pinnoitteessa on, sitä enemmän se kestää mekaanista hankaamista. Keraamiset hiukkaset myös vahvistavat pintaa tavalliseen pinnoitteeseen verrattuna eli pinnoite kestää paremmin hankausta.

Sisältävätkö Opan pannujen pinnoitteet haitalliseksi luokiteltuja PFOA-yhdisteitä?
Mikään Opan käyttämä pinnoite ei sisällä PFOA-yhdisteitä.

Riittääkö pinnoitetulle pannulle/kattilalle kuumalla vedellä huuhtelu käytön jälkeen?
Pinnoitettukin tuote kannattaa aina tiskata heti käytön jälkeen käsitiskiaineella ja harjalla sekä sisä- että ulkopuolelta. Näin lika ei pääse pinttymään.

Pannuni/kattilani pinnoitteeseen on tullut ajan myötä naarmuja, voiko sitä vielä käyttää?
Pannuihin tulee väistämättä käytön jälkiä. Jos naarmu ei ole läpäissyt pinnoitetta niin, että siitä irtoaa hiukkasia, se ei ole haitallista, mutta jos pannussa on ns. rispaantuneita naarmuja, joista irtoaa pinnoitetta, suosittelemme uusimaan astian.

Pannuni pinnoitteen väri on muuttunut/ pannuun tarttuu ruoka kiinni, miksi?
Jos pinnoitteen väri on muuttunut rusehtavaksi ja/tai pannuun tarttuu ruoat kiinni, pannu on jossain vaiheessa päässyt ylikuumenemaan. Ylikuumeneminen ”kuivattaa” pinnan ja sen seurauksena ruoka alkaa tarttua kiinni. Tässä vaiheessa suosittelemme pannun vaihtoa uuteen. Pinnoitettuja pannuja tulisi aina käyttää matalilla tai keskilämpötiloilla.

Miksi pinnoitetussa kattilassa/pannussa ei tulisi säilyttää ruokaa?
Suolaiset ja mausteiset ruoat voivat vaikuttaa pinnoitteeseen sen ominaisuuksia heikentävästi ja näin ollen lyhentävät astian käyttöikää.

Kuinka pitkä on pinnoitettujen paistinpannujen tai kattiloiden käyttöikä?
Käyttöikä riippuu paljon siitä, kuinka usein ja miten pannuja käytetään sekä miten niitä hoidetaan. Pinnoitetun pannun käyttöikänä on käyttötiheydestä ja hoidosta riippuen 2-5 vuotta.

 

Hiiliteräs- ja kevytvalurautapannut

Hiiliteräspannusta on irronnut musta pinta, onko se pilalla?

Opan Heavy metal hiiliteräspannussa ei ole pinnoitetta. Pannussa oleva musta pinta ei siis ole erikseen pannuun lisättyä ainetta, vaan valmistus prosessissa syntynyt rautaoksidikerros, jonka tarkoitus on suojata pannua ruostumiselta ja helpottaa sen käyttöönottoa. Musta pinta kuluu/ irtoaa käytössä ja tämä on normaali ilmiö. Kyseessä ei täten ole takuun piiriin kuuluva materiaali- tai valmistusvirhe. Kyseisestä ilmiöstä on mainittu tuotteen käyttöohjeessa ja suositellaan rasvapolton tekemistä, kun musta pinta on kulunut.

Mistä johtuu, että hiiliteräspannuni ruostuu?

Hiiliteräspannu ei ole ruostumatonta materiaalia eikä siinä ole pinnoitetta eli on mahdollista, että se ruostuu. Pannun pintaan on valmistusprosessissa syntynyt musta hapettunut kerros, jonka tarkoitus on suojata pannua ruostumiselta ennen käyttöönottoa, mutta se kuitenkin kuluu pian käytössä, jonka jälkeen pannu alkaa helposti ruostua, jollei sitä ole hyvin rasvapoltettu. Pannua täytyy siis huoltaa kuten valurautaisiakin astioita eli tekemällä tarvittaessa rasvapolttoa ja välttämällä astianpesuaineiden käyttämistä. Ruostunut pannu ei ole pilalla, ruosteen voi hangata pois teräsharjalla- tai villalla ja rasvapolttaa pannun tämän jälkeen. Oikein hoidettuna pannu on pitkäikäinen ja hyvä ruuanlaittoväline.

Mistä hiiliteräspannun pohjan kupertuminen johtuu?
Hiiliteräspannu on materiaalina melko ohutta, tästä syystä se myös kuumenee nopeasti ja toisinaan ylikuumentuessaan saattaa kupertua. Suosittelemme välttämään pannun kuumentamista tyhjänä ja käyttämään lieden matalampia tehoja. Pannu kestää kovaakin lämpöä, mutta ei shokkimaista kuumennusta, astia tulee kuumentaa pikkuhiljaa. Vesitilkan lisääminen pannulle kuumennuksen ajaksi auttaa ehkäisemään kupertumista.

Miten rasvapoltan pannuni/patani?

Rasvapoltto liedellä:
Puhdista pannu pesemällä se kuumalla vedellä tai kiehauttamalla vettä pannussa. Hiero kuuman astian sisäpintaan silavaa tai ruokaöljyä muutama ohut kerros. Odota, että rasva imeytyy pannun pintaan kerrosten levityksen välissä. Rasva savuaa kevyesti imeytyessään astian pintaan. Pyyhi astia lopuksi ylimääräisestä rasvasta.

Rasvapoltto uunissa:
Puhdista pannu pesemällä se kuumalla vedellä tai kiehauttamalla vettä pannussa. Esilämmitä astiaa hetken aikaa uunissa, jonka jälkeen lisää silava tai ruokaöljy ohuena kerroksena pannun pintaan. Jos käytät rasvapolttoon silavaa, kuumenna astiaa 250 asteisessa uunissa puoli tuntia. Jos käytät rasvapolttoon ruokaöljyä kuumenna astiaa 150 asteisessa uunissa 1-2 tuntia. Ruokaöljyllä rasvapoltettaessa tulee käyttää hyvin kuumuutta kestävää öljyä, esim. rypsiöljyä. Pyyhi astia lopuksi ylimääräisestä rasvasta.

Kevytvalurautapannuni muuttui ruskeankirjavaksi rasvapolton jälkeen, onko se pilalla?
Pintaan muodostunut ruskeankirjava poltettu rasvapinta suojaa astiaa ruosteelta sekä parantaa paisto-ominaisuuksia ja onkin täysin normaalia, että pannun pinta tulee kirjavaksi käyttöönoton jälkeen.

 

Muurikka -tuotteet

 

Muurikka Pannut

Miten käyttöönotan uuden Muurikka Pannun?
Puhdista uusi pannu pesemällä miedolla pesuaineella tai kuumalla vedellä ja tee rasvapoltto heti puhdistuksen jälkeen seuraavalla tavalla: Kuumenna pannu kuumaksi kaasupolttimella, sähkögrillissä tai hiilloksella ja levitä ohuelti ja tasaisesti Muurikka Silavaa tai öljyä koko pannun pintaan. Rasvaa ei saa valua pannun pohjalle paksulti, koska kasautuessaan rasva palaa epätasaiseksi massaksi. Levitä rasvaa muutamia kerroksia ja odotan rasvan imeytymistä aina levittämisen välillä. Rasva tummuu ja kuivuu pannuun ainakin pannun keskiosalta. Käytössä pannu vielä tummuu ja patinoituu lisää. Katso video tästä.

Miten puhdistan Muurikka Pannun?
Puhdista pannu aina käytön jälkeen. Heti käytön jälkeen pannu puhdistuu parhaiten. Kaada pannulle tilkka vettä, kiehauta ja puhdista pannu lastalla ja talouspaperilla. Pyyhi pannu kuivaksi ja rasvaa paistopuoli kevyesti ruokaöjyllä tai suolattomalla Muurikka Silavalla. Katso video puhdistamisesta tästä.

Kun Muurikka Pannusi on likainen tai haluat puhdistaa pannun eri makuisten ruokalajien välillä, ruokasuola on hyvä konsti. Levitä reilusti suolaa Muurikka Pannulle ja pidä pientä lämpöä päällä muutama minuutti. Suola imee rasvan, kosteuden ja lian pois. Lian imeydyttyä raaputa esim. lastalla suola pois, kaada pannulle tilkka vettä ja pyyhi pannu puhtaaksi. Muista lopuksi kuivata ja rasvata pannu hyvin. Näin Muurikka Pannusi on taas kuin uusi. Katso video suolaniksista tästä.

Mitä teen jos Muurikka Pannu ruostuu, onko se pilalla?
Jos pannu on joutunut kosteudelle alttiiksi säilytyksen aikana ja ruostunut, ei hätää. Hankaa pannu teräsvillalla tai grilliharjalla, puhdista ja rasvapolta Muurikka Pannu käyttöönotto-ohjeen mukaan. Näin pannusi on taas hyvässä iskussa.

Miten Muurikka Pannu kannattaa valmistella pitempiaikaista varastointia varten?
Ennen pitempiaikaista varastointia puhdista, kuivaa ja rasvaa pannu kuumentaen Muurikka Silavalla (kuumennus poistaa kosteuden pannusta ja Silava estää ruostumisen). Säilytä pannu kuivassa paikassa.

Miten käyttöönotan uuden Muurikka teräspaellan/-wokin?
Materiaali on kylmävalssattua terästä / hiiliterästä. Koska pannu ei ole ruostumaton, eikä siinä ole tarttumista estävää pintakäsittelyä, on tärkeää noudattaa käyttöönotto- ja huolto-ohjeita huolellisesti. Oikeanlainen käsittely parantaa pannun paisto-ominaisuuksia sekä suojaa sitä ruostumiselta.

Poista väliaikainen ruosteenestokäsittely kiehauttamalla vettä pannussa ja sen jälkeen pese astia vedellä sekä miedolla astianpesuaineella. Älä jätä pannua kuivumaan ulkoilmaan, vaan kuivaa se heti, jottei se pääse ruostumaan. Tämän jälkeen kuumenna pannu välittömästi ja rasvaa pannun sisus kevyesti öljyllä tai silavalla, rasvapoltto suojaa pannua ruostumiselta ja parantaa pannun paisto-ominaisuuksia. Rasvapoltto on uusittava aina, kun se on vahingoittunut tai pesty pois. Pintaan muodostunut ruskeankirjava poltettu rasvapinta suojaa astiaa ruosteelta sekä parantaa paisto-ominaisuuksia ja onkin normaalia, että pannun pinta tulee kirjavaksi käyttöönoton jälkeen. Katso video tästä.

Miten puhdistan Muurikka teräspaellan/-wokin?
Jatkossa pannun puhdistamiseen ei kannata käyttää pesuaineita, koska pesuaineet irrottavat rasvapintaa. Pese kuumalla vedellä tai kiehauttamalla vettä pannussa. Jos pannuun on tarttunut ruoantähteitä, ne voi liottaa ja/tai hangata teräsvillalla. Säilytä pannu paperiin käärittynä muovipussin sisällä kuivassa ja suojatussa paikassa.

Mitä teen jos teräspaella/-wokpannu ruostuu, onko se pilalla?
Pannu ei ole pilalla. Jos pannu on päässyt ruostumaan, hankaa ja pese ruoste pois ja toista rasvakäsittely.

 

Muurikka Sähkösavustimet

Sähkösavustimen ritilä tippuu, onko se väärän kokoinen?
Ritilä tulee sijoittaa rasvapellin päälle, ja rasvapelti sijoitetaan savustimessa kannakkeiden päälle.

Sähkösavustimen puhdistus
Sähkösavustin on ruostumatonta terästä. Irrotettavat sisäosat eli purupelti, rasvapelti ja ritilät kannattaa puhdistaa joka käytön jälkeen, osat voi pestä vaikka astianpesukoneessa. Vinkki! Purupellillä ja rasvapellillä voi käyttää suojana foliota, helpottaa puhdistamista. Varsinkin, jos käytät sokeripaloja lisävärin saamiseksi kalaan, ne sulavat helposti kiinni purupeltiin.

Suosittelemme myös puhdistamaan sähkösavustimen sisältä, jos seinämiin on kertynyt paljon karstaa ja rasvaa. Irrota sähkövastus savustimesta (vastus on kiinni 1 lukkomutterilla), poista vastus ja vastuksen tuki savustimesta, jolloin voit pestä savustimen sisältä esimerkiksi Muurikka Monipuhdistajan avulla.