5 vinkkiä, joiden avulla pidennät pinnoitetun paistinpannun käyttöikää

Pinnoitettu, tarttumaton paistinpannu on yksi keittiöidemme suosituimpia ruoanlaittovälineitä. Pannuja käytetään usein päivittäin, joten niiden kanssa tulisi muistaa muutama asia, jotta pannun käyttöikä ei jää harmittavan lyhyeksi. Väärillä tavoilla pannun voi pilata nopeastikin.

Valikoimassamme on paljon pinnoitettuja pannuja, joten halusimme koota yhteen vinkkejä, joiden avulla pidennät pannusi käyttöikää.

 

1. Kuumenna maltilla

Kuumenna pinnoitettua paistinpannua aina maltilla. Pinnoitetun pannun pinnoite on aina kuluva osa, pannussa kuin pannussa – eikä se kestä kovia lämpötiloja tai tyhjänä kuumennusta. Tyhjänä kuumentaminen ei välttämättä pilaa pannua heti, mutta se näkyy pannun käyttöiän lyhentymisenä. Erityisesti induktiolevyä käyttäessä tulee olla tarkkana, sillä induktiolla tyhjä pannu menee pilalle hetkessä. Helpoin tapa kuumentaa pinnoitettu paistinpannu lisätä siihen vettä. Kun vesi kiehuu, on pannu käyttövalmis.

 

2. Valitse oikeanlaiset työvälineet

Käytä pinnoitetun pannun kanssa aina puisia tai muovisia työvälineitä. Metallisilla työvälineillä saa herkästi naarmuja aikaan. Jätä siis metalliset työvälineet vain valurauta- ja teräsastioiden kanssa käytettäväksi.

 

3. Vähennä paistolämpötilaa

Pinnoitettu paistinpannu ei ole tarkoitettu erittäin kovien lämpötilojen kanssa käytettäväksi.  Pinnoitettu pannu ei ole paras vaihtoehto esimerkiksi pihvin ruskistamiseen – parhaan tuloksen saat, kun valitset valurautaisen tai teräksisen paistinpannun. Kun tarvitset kovia paistolämpötiloja, jätä silloin pinnoitettu paistinpannu ja valitse kuumuutta kestävä valurauta- tai teräspannu.

Vinkki! Tuntuuko, että ruoka tarttuu herkästi kiinni, kun käytät valurautaisia/teräksiä paistinpannuja? Nämä paistinpannut rakastavat paistorasvaa, joten huolehdi että käytät voita/öljyä tarpeeksi. Lisäksi anna paistettavan raaka-aineen paistua rauhassa, älä kääntele ruokaa koko ajan. Anna paistettavaan ruokaan syntyä rauhassa paistopinta, näin ruoka ei jämähdä kiinni. Malttia!

 

4. Pese käsin

Paistinpannu ei välttämättä mene heti näkyvästi pilalle tiskikonepesusta. Tiskikoneessa käytettävät aineet kuitenkin syövyttävät pidemmän päälle pannun pintaa, joka näkyy pannun käyttöiän lyhenemisenä. Liukas, pinnoitettu paistinpannu on erittäin helppo tiskata käsin lämmintä vettä ja mietoa pesuainetta käyttäen. Suosi siis käsinpesua!

Vinkki! Jos pannuun on kuitenkin tarttunut ruokaa ja/tai haluat helpottaa puhdistamista, keitä siinä vettä ja lika irtoaa näin vaivattomasti.

 

5. Säilytä oikein

Monesti paistinpannut ja kattilat tulee ladottua kaappiin päällekkäin, jolloin pannun pohja voi naarmuttaa pinnoitetun paistinpannun pintaa. Käytä pannujen välissä suojana esim. patalappuja tai tähän tarkoitukseen saatavia pannu- ja kattilasuojia.

Katso myös nämä