5 tips för att förlänga livslängdendin belagda stekpanna

Stekpannan med non-stick-beläggning är en av våra mest populära köksredskap. Stekpannorna används ofta dagligen, så några saker bör man komma ihåg så att stekpannans livslängd inte blir förargligt kort. Med fel hantering kan en stekpanna förstöras till och med ganska snabbt. Vi har en många olika belagda stekpannor i vårt sortiment och därför ville vi samla några tips med vilka du kan förlänga livslängden på dina stekpannor.

 

1. Värm alltid vid måttlig temperatur.

Värm alltid den belagda stekpannan med måttlig värme. Den belagda pannans beläggning är alltid en del som slits, i vilken panna som helst – och den tål inte höga temperaturer eller uppvärmning när den är tom. Stekpannan förstörs nödvändigtvis inte genast om den värms upp tom, men stekpannans livslängd blir kortare. Särskilt vid användning av induktionsspis bör man vara försiktig, eftersom en tom stekpanna på en induktionsspis förstörs på ett ögonblick. Det enklaste sättet att värma upp en belagd stekpanna är att hälla vatten i den. När vattnet kokar är stekpannan klar att användas.

 

2. Väl rätt redskap

Använd alltid trä- eller plastverktyg med en belagd stekpanna. Metallverktyg orsakar lätt repor. Använd därför metallredskap med enbart gjutjärns- och stålstekpannor.

 

3. Sänk stektemperaturen

En belagd stekpanna är inte avsedd att användas med mycket höga temperaturer.  En belagd stekpanna är inte det bästa alternativet för att till exempel bryna en biff – du får det bästa resultatet genom att välja en gjutjärns- eller stålstekpanna. När du behöver höga stektemperaturer, använd då inte en belagd stekpanna utan välj en värmebeständig gjutjärn- eller stålstekpanna.

Tips! Upplever du att maten fastnar lätt när du använder stekpannor av gjutjärn eller stål? De här stekpannorna älskar stekfett, så se till att du använder tillräckligt med smör/olja. Dessutom ska du låta råvaran stekas ordentligt, vänd inte maten hela tiden. Låt det i lugn och ro bildas en stekyta på råvaran, då fastnar inte maten. Tålamod!

 

4. Diska för hand

Stekpannan förstörs inte genast diskmaskinen. De ämnen som används i diskmaskinen korroderar dock pannans yta med tiden, vilket leder till en kortare livslängd för stekpannan. En hal, belagd stekpanna är mycket lätt att diska för hand med varmt vatten och milt diskmedel. Diska alltså helst för hand!

Tips! Om mat ändå fastnar i stekpannan och/eller du vill göra rengöringen enklare, kan du koka vatten i pannan och smutsen kan lätt avlägsnas.

 

5. Förvara korrekt

Stekpannor och grytor staplas ofta ovanpå varandra, så att stekpannans botten kanske repar ytan på den belagda stekpannan. Använd t.ex. grytlappar eller skydd för stekpannor ock kastruller som finns för detta ändamål som skydd mellan kokkärlen.

Se också

  • Valu Stekpanna 24 cm

  • Valu Stekpanna 26 cm

  • Valu Stekpanna 28 cm

  • Platshållare

    Arki Stekpanna 24 cm non-stick

  • Platshållare

    Arki Stekpanna 26 cm non-stick

  • Kenno Stekpanna 28 cm

  • Kenno Stekpanna 24 cm

  • Kivi Stekpanna 24 cm

  • Kivi Stekpanna 26 cm

  • Kivi Stekpanna 28 cm

  • Kivi Wokpanna 28 cm

  • Platshållare

    Valu stekpanna 20 cm

0
    0
    Varukorg
    Varukorgen är tom.