Vanliga frågor

Beställningar från webbutiken

Vem kan handla i Opa Muurikas webbutik?

Opa Muurikas webbutik är avsedd för konsumenter bosatta i Finland.

Hur lång tid tar det att leverera en beställning?

Vi skickar beställningarna inom cirka en vecka efter att beställningen har gjorts. Under säsongen kan leveransen vara fördröjd.

Hur kan jag betala min beställning?

Du kan betala din beställning via en nätbank (Nordea, Andelsbanken, Danske Bank, Tapiola, Aktia, NOOA, Lokala andelsbanker, Sparbanker, Handelsbanken, S-Banken, Ålandsbanken) eller med bank- eller kreditkort. Ett alternativ är också tjänsten Collector Faktura/Delbetalning, via vilken du kan betala för inköp på upp till 5000 €. Betalningen sker via Paytrail Oyj:s webbplats.

Kan jag beställa till en annan adress än min egen?

Ja. Ange dina personuppgifter i faktureringsinformationen och den adress till vilken du vill att beställningen ska skickas som leveransadress.

Jag ändrade mig, och jag vill inte ha produkten jag beställde. Vad ska jag göra?

Om produkten inte uppfyller dina förväntningar kan du byta ut eller returnera den inom 14 dagar. När du gör en returnering, kontakta först kundtjänsten via e-post asiakaspalvelu@pisla.fi. Den produkt som ska bytas ut eller returneras måste vara oanvänd och i försäljningsbart skick. Bifoga följebrevet till din beställning och markera de objekt du returnerar, orsaken till returneringen och ditt kontonummer. Pengarna återbetalas till ditt konto inom cirka en vecka. Kundreturneringen lämnas in på det Matkahuoltos, Postis eller DB Schenkers serviceställe där paketet hämtades. Returadresskortet skrivs ut åt dig vid returpunkten. Matkahuoltos avtalsnummer för kundreturer är 9508859 Postis avtalsnummer är 600774.

Jag fick en skadad vara eller något saknades från leveransen. Vad ska jag göra?

Kontakta vår kundtjänst, asiakaspalvelu@pisla.fi eller tfn 0207+229 850.

Jag har ett presentkort till butiken, kan jag använda det i webbutiken?

Butikspresentkortet fungerar inte som sådant i vår webbutik. Du kan ändra presentkortet till ett presentkort på nätet genom att kontakta vår kundtjänst.

Reservdelar och garantiärenden

Finns det reservdelar till Opa-, Muurikka- och Tundra Grill-produkter? Ja. Reservdelar finns för många produkter. Reservdelar till Muurikka- och Tundra Grill-produkterna finns också i vår webbutik. Om du inte hittar det du söker, kontakta vår kundtjänst, asiakaspalvelu@pisla.fieller tfn 0207+229 850. Det uppstod ett fel i produkten jag köpte under garantitiden. Vad ska jag göra? Garantiärenden hanteras via vår kundtjänst, asiakaspalvelu@pisla.fi eller tfn 0207 229 850. Innan du kontaktar oss lönar det sig att ta reda på produktens namn, modell eller serienummer samt tid och plats för köpet. Om du har köpt produkten från en återförsäljare kan du också kontakta återförsäljaren. Hur sköts vanligtvis garantifrågor, får jag alltid en ny produkt? Enligt konsumentskyddslagen är Opa Muurikka Oy skyldigt att antingen reparera eller ersätta en produkt som skadats under garantitiden. Huruvida en produkt repareras eller ersätts med en ny beror på produkten. Om det finns reservdelar till en produkt och felet har uppstått i en specifik del, byter vi ut den defekta delen.

Opa köksprodukter

Var kan jag returnera använda stekpannor och kastruller? Använda stekpannor och kastruller kan lämnas i metallåtervinningskärlet.

Stålkärl

Vad beror gråvita prickar och fläckar, kalkavlagringar i en stålkastrull på? Kalk och andra mineraler i vatten kan vid avlagring bilda en grå yta eller ljusa fläckar på botten som inte lossnar med rengöringsmedel. Rengör botten genom att låta en ättiks-vattenlösning (1-2 dl/1 l vatten) stå i kastrullen över natten. Diska och torka kastrullen efter behandling. Varför uppstår små vita fläckar på botten av en stålkastrull? Det uppstår vita prickar i kastrullen om saltet tillsätts innan kokning. Dessa kan också rengöras med utspädd ättika. Salt bör tillsättas först under kokning. Förvara inte salta livsmedel i en stålbehållare under lång tid, eftersom salt orsakar punktkorrosion i stålet. Vad beror regnbågsfärgerna i stålkastrullen på? Regnbågsfärger i stål orsakas av plötsliga värmefluktuationer. Fenomenet är helt ofarligt och försvinner gradvis. Om du vill kan du behandla kastrullen med ättiklösning. Hur kan jag rengöra en stålkastrull där maten har bränts vid? Vidbränd mat orsakas vanligtvis av alltför hög temperatur. Lös upp eller koka en tvättmedelslösning i kastrullen, 1 matsked alkaliskt tvättpulver och 1 liter vatten. Vad ska jag göra om handtaget på kastrullens lock har lossnat? Opas stålkastruller har 10 års garanti Vår kundtjänst kan berätta om det lönar sig att reparera locket eller ersätta det med ett nytt.

Belagda kärl

Redan efter den första användningen syns spår i den belagda stekpannan/kastrullen, är den förstörd? Ytan på det nya belagda kärlet är sammetslen eller reflekterande för att möjliggöra non-stick, vilket gör att man lättare kan se de första reporna/märkena från verktygen. Detta är helt normalt och beläggningen är inte skadad på något sätt. Kan den belagda stekpannan/kastrullen beläggas på nytt? Tyvärr kan stekpannor eller kastruller inte beläggas på nytt. Vad är skillnaden mellan olika beläggningar?

 • Xylan-beläggningen i Arki-serien är PFOA-fri, en dubbel non-stick-beläggning.
 • Eclipse-beläggningen i Valu-serien är PFOA-fri, en tredubbel non-stick-beläggning.
 • Creblon C3+ -beläggningen i Kivi-serien är PFOA-fri, non-stick-beläggning förstärkt med keramiska partiklar.

Ju fler lager beläggningen har, desto mer tål den mekanisk nötning. Keramiska partiklar förstärker också ytan jämfört med en konventionell beläggning, dvs. beläggningen är mer motståndskraftig mot nötning. Innehåller Opa-stekpannornas beläggningar PFOA-föreningar klassificerade som skadliga? Ingen av de beläggningar som används av Opa innehåller PFOA-föreningar. Räcker det att skölja den belagda stekpannan/kastrullen med varmt vatten efter användning? Det lönar sig att alltid diska den belagda produkten omedelbart efter användning med handdiskmedel och borste, både på insidan och utsidan. På så sätt blir smutsen inte ingrodd. Min stekpanna/kastrull har repats med tiden, kan den fortfarande användas? Det kommer oundvikligen att uppstå spår av användning i stekpannorna. Om repan inte har trängt igenom beläggningen så att partiklar frigörs, är det inte skadligt, men om det finns så kallade fragmenterade repor i pannan som gör att beläggningen lossnar, rekommenderar vi att du köper en ny stekpanna. Min stekpannas beläggning är missfärgad/maten fastnar i stekpannan, varför? Om beläggningen har blivit brunaktig och/eller maten fastnar i pannan har pannan vid något tillfälle blivit överhettad. Överhettning ”torkar ut” ytan och till följd av detta börjar maten fastna. I detta läge rekommenderar vi att du byter ut stekpannan mot en ny. Belagda stekpannor ska alltid användas vid låga eller medelhöga temperaturer. Varför ska mat inte förvaras i den belagda kastrullen/stekpannan? Salt och kryddig mat kan ha en skadlig effekt på beläggningen och därmed förkorta kastrullens/stekpannans livslängd. Hur lång livslängd har belagda stekpannor eller kastruller? Livslängden beror mycket på hur ofta och på vilket sätt stekpannorna används och hur de sköts. Beroende på hur ofta en belagd stekpanna används och hur den sköts är livslängden 2-5 år.

Stekpannor av kolstål och lätt gjutjärn

Den svarta ytan på kolstålspannan har lossnat, är den förstörd? Opas Heavy metal Stekpanna av kolstål har ingen beläggning. Den svarta ytan i pannan är alltså inte ett separat tillsatt ämne, utan ett lager järnoxid som uppstår i tillverkningsprocessen, vars syfte är att skydda stekpannan från rost och göra det enklare att börja använda den. Den svarta ytan slits/lossnar vid användning och detta är ett normalt fenomen. Detta är därför inte ett material- eller tillverkningsfel som omfattas av garantin. Detta fenomen nämns i produktens bruksanvisning och det rekommenderas att fettbehandla stekpannan när den svarta ytan är sliten. Varför rostar min kolstålspanna? Kolstålspannan är inte tillverkad av rostfritt stål och har ingen beläggning, så det är möjligt att den kommer att rosta. Ett svart oxiderat lager har bildats på pannans yta under tillverkningsprocessen för att skydda pannan från rost innan den börjar användas, men det kommer snart att slitas bort vid användning, varefter pannan lätt börjar rosta om den inte är fettbehandlad. Pannan måste därför underhållas som kärl av gjutjärn, dvs. genom att vid behov bränna in den och undvika att använda diskmedel. En rostig panna är inte förstörd, rosten kan gnuggas av med en stålborste eller stålull och sedan brännas in. Om pannan sköts på rätt sätt är den ett långvarigt och bra köksredskap. Varför är kolstålspannan inte rak? Kolstålspannan är som material ganska tunn, vilket gör att den också värms upp snabbt och ibland kan den bli konvex vid överhettning. Vi rekommenderar att du undviker att värma upp stekpannan när den är tom och använder spisens lägre effekter. Pannan tål även hög värme, men inte chockliknande uppvärmning, den bör värmas upp långsamt. Att tillsätta en droppe vatten i pannan under uppvärmningen hjälper till att förhindra att den bir konvex. Hur bränner jag in min stekpanna/gryta? Att bränna in pannan på spisen: Rengör pannan genom att diska den med hett vatten eller koka vatten i den. Gnugga några tunna lager stekfett eller matolja på den varma pannans insida. Vänta tills fettet absorberas i pannans yta mellan appliceringarna. Fettet avger lite rök när det absorberas i pannans yta. Torka slutligen av pannan från överflödigt fett. Att bränna in pannan i ugnen: Rengör pannan genom att diska den med hett vatten eller koka vatten i den. Förvärm pannan en stund i ugnen, tillsätt sedan stekfett eller matolja som ett tunt lager på pannans yta. Om du använder stekfett, värm pannan en halvtimme i ugnen i 250 grader. Om du använder matolja, värm pannan 1–2 timmar i 150 grader. När man bränner in med olja bör man använda mycket värmebeständig olja, t.ex. rapsolja. Torka slutligen av pannan från överflödigt fett. Min stekpanna av lätt gjutjärn blev brunskiftande efter fettbehandlingen, är den förstörd? Det brunskiftande fettlagret som bildas på ytan skyddar mot rost och förbättrar stekegenskaperna, det är normalt att ytan får färgvariationer efter att den har börjat användas.

Muurikka-produkter

Muurikka Stekhällar

Hur använder jag min nya Muurikka Stekhäll? Rengör den nya stekhällen genom att tvätta den med ett milt rengöringsmedel eller hett vatten och bränn in den efter rengöringen på följande sätt: Hetta upp stekhällen med en gasolbrännare, på en elgrill eller med kol och sprid ut ett tunt och jämnt lager Muurikka Silava stekfett eller olja över hela stekhällens yta. Fettet får inte rinna ner i ett tjockt lager i botten av stekhällen, då fettansamlingar bränns till en ojämn massa. Sprid ut fettet i några lager och låt fettet sugas in mellan gångerna. Fettet mörknar och torkar i stekhällen åtminstone i mitten av stekhällen. När den används blir stekhällen mörkare och mer patinerad. Se videon här. Hur rengör jag min Muurikka Stekhäll? Rengör alltid stekhällen efter användning. Det är lättast att rengöra den direkt efter användning. Ha lite vatten i stekhällen, låt koka upp och rengör den med en stekspade och hushållspapper. Torka stekhällen torr och olja in stekytan lätt med matolja eller Muurikka Silava stekfett utan salt. Se videon om rengöring här. Om din Muurikka-stekhäll har blivit smutsig eller om du vill rengöra den mellan maträtter med olika smaker är det ett bra knep att använda bordssalt. Strö rikligt med salt i Muurikka-stekhällen och ha den över värmen i några minuter. Saltet absorberar fett, fukt och smuts. När smutsen har absorberats skrapar du bort saltet med exempelvis en stekspade, har i lite vatten i pannan och torkar den sedan ren. Glöm inte att avsluta med att torka och olja in pannan ordentligt. På det sättet blir din Muurikka-stekhäll återigen som ny. Se videon om salttricket här. Vad gör jag om min Muurikka Stekhäll rostar, är den förstörd? Har stekhällen utsatts för fukt under förvaringen och rostat? Oroa dig inte! Gnugga stekhällen med stålull eller en grillborste, rengör och bränn in den enligt bruksanvisningen till Muurikka-stekhällen. På det sättet ser du till att den återigen är i gott skick. Hur förbereder jag en Muurikka Stekhäll inför en längre tids förvaring? Innan långtidsförvaring rengör, torkar och oljar du in stekhällen genom att hetta upp den med Muurikka Silava stekfett (genom att hetta upp den avlägsnas fukt från stekhällen och Silava stekfett hindrar den från att rosta). Förvara stekhällen torrt. Hur börjar jag använda min nya Muurikka paella-/wokpanna av stål? Materialet är kallvalsat stål/kolstål. Eftersom pannan inte är av rostfritt stål och den inte har en non-stick-beläggning är det viktigt att omsorgsfullt följa ibruktagnings- och skötselinstruktionerna. Rätt behandling förbättrar pannan stekegenskaper och skyddar den mot rost. Ta bort den tillfälliga rostskyddsbehandlingen genom att koka vatten i stekhällen och diska sedan stekhällen med vatten och milt diskmedel. Låt inte pannan torka utomhus, utan torka den omedelbart för att förhindra att den rostar. Värm därefter omedelbart pannan och smörj lätt med olja eller fett. Detta skyddar mot rost och förbättrar dess stekegenskaper. Pannan måste brännas in på nytt när den skadas eller fettet har tvättats bort. Det brunaktiga fettlagret skyddar mot rost och förbättrar stekegenskaperna, det är normalt att ytan får färgvariationer efter viss användning. Se videon här. Hur rengör jag min Muurikka paella-/wokpanna av stål? Vi rekommenderar inte användningen av diskmedel för rengöring, eftersom diskmedel avlägsnar fettytan. Rengör pannan med hett vatten eller koka vatten i den. Om matrester har fastnat i pannan kan du blötlägga den och/eller skrubba den med stålull.  Förvara panna insvept i papper i en plastpåse på en torr plats som är skyddad mot väder och vind. Vad gör jag om min paella-/wokpanna av stål rostar, är den förstörd? Pannan är inte förstörd. Om stekpanna blir rostig, skrubba och tvätta bort rosten och upprepa fettbehandlingen.

Muurikka Elrökugnar

Gallret i elrökugnen faller ner, är det fel storlek? Gallret ska placeras ovanpå dropplåten och dropplåten placeras på fästena i rökugnen. Att rengöra rökugnen Elrökugnen är av rostfritt stål. Det lönar sig att rengöra de löstagbara inre delarna efter varje användning, det vill säga rökplattan, dropplåten och gallren. De tål maskindisk. Tips! Du kan använda folie för att skydda rökplattan och dropplåten, detta underlättar rengöringen. Särskilt om du använder sockerbitar för att ge fisken extra färg smälter de lätt fast på rökplattan. Vi rekommenderar också att du rengör av insidan elrökugnens insida om det har samlats mycket slagg och fett på väggarna. Ta bort elmotståndet från rökugnen (motståndet är fäst med 1 låsmutter), ta bort motståndet och motståndsstödet från rökugnen, så att du kan rengöra rökugnen inuti med till exempel Muurikka Rengöringsmedel.

Tundra Grill-produkter

Vad ska jag ta hänsyn till när jag använder en Tundra Grill? När du använder produkten vid öppen eld, inomhus eller utomhus, ska du vidta de försiktighetsåtgärder som omgivningen och de vid tiden gällande brandbestämmelserna kräver De instruktioner som ges av brandmyndigheten är alltid de primära instruktionerna för användning av produkten.

 • Tänd aldrig eldstaden med bensin eller andra liknande olämpliga ämnen!
 • Förvara tändvätskor och tänddon utom räckhåll för barn!
 • Lämna aldrig barn ensamma vid eldstaden!
 • Förvara inte lättantändliga material eller vätskor i omedelbar närhet till eldstadens botten.
 • Vid hantering av varma grillplattor (lyft/sväng), ta tag i enheten med dess trähandtag eller använd skyddshandskar.
 • När stål kommer i kontakt med öppen eld värms det snabbt upp, så rör inte delar som inte är skyddade av trä. Eldstadens botten och asklådan blir extremt varma under användning.
 • Luta dig inte mot eldstaden eller rökfånget.
 • Undvik att elda engångsredskap, plast, kartong eller liknande i eldstaden eftersom detta kan göra att lättantändliga flingor sprids i omgivningen.
 • Elda inte med annan ved än björk och al.
 • Flammornas maximala höjd får inte överstiga halva avståndet mellan eldstaden och rökfånget.
 • Se till att eldstaden är fäst i underlaget och ha släckningsredskap till hands samt visa andra användare vad de ska göra i en farlig situation.
 • Börja inte laga mat förrän eldstadens yta har föraskats.

Behöver man alltid ha en skyddsmatta under en Tundra Grill? Det ska finnas en icke-brännbar yta, som en platta, grus eller sand, under eldstaden och 500 mm runt dess kanter. Om Tundra Grillen till exempel placeras på en träterrass måste en skyddsplatta monteras under Tundra Grillen. Tundra Grillens skyddsmatta är av ett relativt brandsäkert material, men inte helt obrännbart. Skyddsmattan är främst avsedd för att skydda området runt Tundra Grillen från stänk från matlagning. Särskilt vid montering på terrassen bör man särskilt se till att brinnande kol inte kan falla under terrassen mellan terrassens plankor. Vilken typ av Tundra Grill är bäst lämpad för vilket utrymme? T.ex. terrass/inomhus/trädgård? Tundra Grill Notski är utformad för att motsvara en eldstad och därför rekommenderar vi inte att man monterar en Notski inomhus. Inomhus kräver Tundra Grillen ett rökfång och skorsten för att åstadkomma ett bra drag uppåt och hindra röken från att cirkulera inomhus. I övrigt är alla Tundra Grill-modellerna lämpliga för både utomhus- och inomhusbruk. Hur långt avstånd ska det vara mellan Tundra Grillen och brännbara material? Det ska finnas en icke-brännbar yta, som en platta, grus eller sand, under Tundra Grillen och 500 mm runt dess kanter. Observera också säkerhetsavståndet i sidled på 1500 mm från eldstaden i alla riktningar. Hur får man ersättningsluft? Det bästa sättet att säkerställa korrekt flöde av den tilluft som krävs, är att bygga ett tätt golv med radiell regling, som lämnas öppet under golvbrädorna. Under eldstaden görs en cirka 25–30 centimeter stor öppning, varifrån luftflödet flödar upp direkt till gallret. På så sätt får man ett bra och jämnt flöde. När man eldar accelererar flödet, vilket ger en god dragkraft uppåt i skorstenen. Ett annat populärt, men inte så bra sätt att lösa ersättningsluftförsörjningen är att sänka ner ersättningsluftrör i byggnadens fundament. Rören ska ha en diameter på ca 150 mm och minst fyra i olika luftriktningar ska installeras. För bra drag och god funktionalitet bör rörens placering vara så hög som möjligt mot eldstaden. I ett vågrätt rör uppstår inget ordentligt luftflöde. Kan man bränna all slags ved i Tundra Grillen? Endast björk eller al får brännas i Tundra Grillen. I Tundra Grillen får inte brännas engångsredskap, plast, kartong eller liknande i eldstaden eftersom detta kan göra att lättantändliga flingor sprids i omgivningen. Kan man använda Tundra Grillen utomhus utan tak? Ja. Kan jag köpa en ny botten till Tundra Grillen när den gamla är slut? Ja. Ersättningsbottnar finns till Tundra Grill 80, 100 och BBQ. Räcker det med en Tundra Grills skyddsmatta under Tundra Grillen, i stället för en skyddsplåt? Beror på vilken typ av golv som finns i stugan. Det ska finnas en icke-brännbar yta, som en platta, grus eller sand, under eldstaden och 500 mm runt dess kanter. Om Tundra Grillen till exempel placeras på ett trägolv måste en skyddsplatta monteras under Tundra Grillen. Tundra Grillens skyddsmatta är av ett relativt brandsäkert material, men inte helt obrännbart. Skyddsmattan är främst avsedd för att skydda området runt Tundra Grillen från stänk från matlagning. Om Tundra Grillen placeras utomhus utan tak, hur väl tål den då väder och vind? Hur vinterförvarar jag min Tundra Grill? Tundra Grillen kan också förvaras utomhus utan tak, men kräver noggrant underhåll efter varje användning. Rengör alltid Tundra Grillens eldstad noggrant från aska efter användning. Se till att kolet har slocknat helt före rengöring och att det inte finns någon risk att glödande kol eller annat brinnande material orsakar brandfara.  Det enklaste sättet att rengöra är att borsta askan genom hålet i mitten av eldstaden in i asklådan. Att tömma asklådan är enkelt, till exempel i en metallhink. Observera att asklådan kan vara varm, använd grythandske för att lyfta asklådan. Det är också bra att regelbundet rengöra Tundra Grillens övriga ytor, såsom rökfånget, grillplattorna och bendelen. En fuktig rengöringsduk kan användas för rengöring. Om det finns klart ingrodd smuts på ytorna kan en liten droppe tvättmedel blandas i tvättvattnet. Om det, trots underhåll, uppstår repor eller färgen ställvis slits bort på din Tundra Grill, rekommenderar vi att du reparerar den slitna färgytan med Tundra Grill sprayfärg så snart som möjligt.  Rengör först noggrant den punkt som ska målas om från sot och fett, låt torka. Om det slitna området redan har rostat, avlägsna noggrant rosten innan målning. Hantera det rena och torra området med Tundra Grill sprayfärg enligt anvisningarna i förpackningen. Om Tundra Grill är oanvänd under en längre tid kan du smörja den lätt med matolja. Olja bildar ett lager på eldstadens yta som bland annat skyddar mot rost. Om Tundra Grillen placeras utomhus utan tak rekommenderar vi att du använder ett Tundra Grill Skyddsöverdrag. Skyddsöverdraget skyddar Tundra Grillen från skräp och de största vädervariationerna. Skyddsöverdraget ersätter dock inte korrekt underhåll.

0
  0
  Varukorg
  Varukorgen är tom.