Pasta av rostad och rökt jordärtskocka och citron à la Henri Alén
Receptet har förverkligats med MUURIKKA Elrökugn PRO.
- 500 g jordärtskockor
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 citron
- 2 msk pinjenötter
- en droppe olivolja
- 1 kruka hackad bladpersilja
- 4 msk riven parmesanost
- 400 g gnocchi eller pennepasta
- salt och svartpeppar
Borsta jordärtskockorna ordentligt rena. Värm ugnen till 200 grader. Halvera jordärtskockorna och pensla dem lätt med olja. Rosta i ugnen i 40 minuter, eller tills de är nästan mjuka. Lägg dem i rökkorgen och lägg till den skivade löken och vitlöksklyftorna. Börja röka i läge 3 läge tills det börjar bildas ordentligt med rök. Sänk sedan effekten till läge 2 och rök grönsakerna i cirka 30 minuter. Koka pastan i saltat vatten. Låt rinna av ordentligt och lägg till rökta grönsaker, parmesanost, hackad persilja och pinjenötter. Smaka slutligen av med en skvätt citronsaft, salt och peppar.