Stekpannan med non-stick-beläggning är en av våra mest populära köksredskap. Stekpannorna används ofta dagligen, så några saker bör man komma ihåg så att stekpannans livslängd inte blir förargligt kort. Med fel hantering kan en stekpanna förstöras till och med ganska snabbt. Vi har en många olika belagda stekpannor i vårt sortiment och därför ville vi samla några tips med vilka du kan förlänga livslängden på dina stekpannor.
Värm alltid den belagda stekpannan med måttlig värme. Den belagda pannans beläggning är alltid en del som slits, i vilken panna som helst – och den tål inte höga temperaturer eller uppvärmning när den är tom. Stekpannan förstörs nödvändigtvis inte genast om den värms upp tom, men stekpannans livslängd blir kortare. Särskilt vid användning av induktionsspis bör man vara försiktig, eftersom en tom stekpanna på en induktionsspis förstörs på ett ögonblick. Det enklaste sättet att värma upp en belagd stekpanna är att hälla vatten i den. När vattnet kokar är stekpannan klar att användas.
Använd alltid trä- eller plastverktyg med en belagd stekpanna. Metallverktyg orsakar lätt repor. Använd därför metallredskap med enbart gjutjärns- och stålstekpannor.
En belagd stekpanna är inte avsedd att användas med mycket höga temperaturer. En belagd stekpanna är inte det bästa alternativet för att till exempel bryna en biff – du får det bästa resultatet genom att välja en gjutjärns- eller stålstekpanna. När du behöver höga stektemperaturer, använd då inte en belagd stekpanna utan välj en värmebeständig gjutjärn- eller stålstekpanna.
Stekpannan förstörs inte genast diskmaskinen. De ämnen som används i diskmaskinen korroderar dock pannans yta med tiden, vilket leder till en kortare livslängd för stekpannan. En hal, belagd stekpanna är mycket lätt att diska för hand med varmt vatten och milt diskmedel. Diska alltså helst för hand!
Stekpannor och grytor staplas ofta ovanpå varandra, så att stekpannans botten kanske repar ytan på den belagda stekpannan. Använd t.ex. grytlappar eller skydd för stekpannor ock kastruller som finns för detta ändamål som skydd mellan kokkärlen.