Muurikka Pizza-/uteugn är en mångsidig ugn som värms med kol eller ved, där du utöver krispiga pizzor kan tillaga olika grilldelikatesser. I uteugnen gör du också läckra pizzor med hjälp av en pizzasten. Genom att värma pizzastenen i ugnen och tillaga pizzan den ovanpå den varma pizzastenen får du en tunn och krispig botten. I uteugnen kan du också använda olika ugnsformar för att tillaga olika slags gratänger eller till exempel röka genom att tillsätta rökspån på kolen i ett separat kärl.
Produkten har utgått från vårt sortiment, men kan dock ännu finnas hos våra återförsäljare.
Utsidan av grillhandsken är tillverkad av läder och insidan av icke brännbar aramidfiber. Dessutom skyddar handskarna mot glödande gnistor och lågor.
Med pizzastenen kan du laga pizzor som blir lika goda och knapriga som i ett restaurangkök. Även lämplig för stekning av frysta pizzor. På stenen kan du även baka till exempel bröd, bullar, pajer, piroger och andra bakverk.
Ett måste för alla pizzabagare. Med pizzaspaden lyfter och flyttar du på pizzor utan krångel. Pizzaspaden fungerar också vid bakning.
Lägg rökspån i uteugnen på kolen i ett kärl avsett för detta, eller gör en skål av folie för rökspånen. Lägg rökspån på dubbelvikt folie och skrynkla ihop den till ett löst knyte så att det blir en liten öppning högst uppe. Placera knytet över kolhögen. När rökspånen värms upp frigörs rök från öppningen.
Botten
Fyllning
Blötlägg jäst och socker i 42 graders vatten i hushållsassistentens skål och tillsätt oljan. Starta maskinen och tillsätt gradvis 3 dl mjöl, låt blandas på medelhög effekt i 5 minuter. Stäng av hushållsassistenten och låt degen vila i 15 minuter. Tillsätt resten av mjölet och salt. Kör maskinen i några minuter till. Lämna skålen täckt på ett dragfritt ställe och låt jäsa i 30 minuter. Dela degen i fyra delar på ett bakbord. Kavla ut bitarna till tunna, runda degbottnar. Förvärm pizzastenen i ugnen i 250–300 grader till brännhet. Riv mozzarellan i mindre bitar och låt den rinna av ordentligt i en sil. Strö lite vetemjöl på den varma pizzastenen och flytta en pizzabotten till stenen. Bred ut 1/4 av tomatsåsen och rivna mozzarellabitar ovanpå pizzabotten. Stäng ugnsluckan och grädda i 6-8 minuter tills degen är klar och har en vacker färg. Ta ut den färdiga pizzan ur ugnen. Krydda med svartpeppar och strö över hackad basilika. Grädda resten av pizzorna på samma sätt.