Rökta blåmusslor, aioli med rökt vitlök à la Henri Alén
Receptet har förverkligats med MUURIKKA Elrökugn PRO.
- 1 kg färska blåmusslor
- en bit fänkål
- 1 tsk finhackad chili
- 1 msk hackad dill
- 1 dl torrt vittvin
- en nypa salt
- 2 msk olivolja
Tvätta musslorna noggrant och kasta bort eventuella trasiga eller helt öppna musslor. Ta vid behov bort “skägget” som är fäst vid dem. Placera musslorna i ett metallkärl som passar i rökugnen, eller vik ett underlag av folie för dem. Hacka fänkålen och tillsätt den. Tillsätt också chili och vittvin. Börja röka i läge 3 läge tills det börjar bildas ordentligt med rök. Sänk sedan effekten till läge 2 och rök i cirka 25 minuter. När alla musslor har öppnats är de färdiga. Strö över dill och lite salt. Servera med aioli och färskt bröd. Sås:
- 4 skalade vitlöksklyftor
- 2 dl majonnäs
- 1 tsk dijonsenap
- 2 tsk citronsaft
- salt och vitpeppar
Pensla vitlöksklyftorna lätt med olja och rök i ca 20 minuter, eller tills de har mjuknat något. Krossa klyftorna ordentligt och blanda med majonnäs. Blanda alla såsingredienser väl och låt stå i minst en timme innan servering.