Rökt brisket, det vill säga nötbringa hot n `Sweet à la Henri Alén
Receptet har förverkligats med MUURIKKA Elrökugn PRO.
- 1 kg nötbringa
Kryddblandning:
- 3 msk salt
- 3 msk rörsocker
- 1 msk torkad vitlök
- 1 msk torkad lök
- 1 msk svartpeppar
- 2 tsk torkad timjan
- 0,5 msk spiskummin
- 2 tsk chilipulver
Blanda de torra kryddorna väl och gnugga in blandningen väl på köttets yta. Låt stå i minst två timmar. Lägg köttet på rökgallret. Lägg en handfull spån i rökugnen och börja röka i läge 3 tills det börjar bildas ordentligt med rök. Rök i ca 25 minuter, sänk sedan effekten till läge 1 och rök köttet i 4 timmar. Linda in köttet i folie och fortsätt röka i ytterligare en timme. Skär i tunna skivor och servera med till exempel coleslaw. Brisket är också bra som kall fyllning i till exempel smörgåsar.