Långsamt rökt kassler, lök och gremolata à la Henri Alén
Receptet har förverkligats med MUURIKKA Elrökugn PRO.
- 600 g kassler
- 6 gula lökar
Kryddblandning:
- 2 tsk krossad svartpeppar
- 1 tsk paprikapulver
- 1/2 tsk spiskummin
- 1 tsk torkad timjan
- 1 msk salt
- 2 msk brunt socker
Gremolata:
- 3 krukor bladpersilja
- 2 skalade vitlöksklyftor
- saft av 1 citron
- 1 dl olivolja
- svartpeppar
- en nypa salt
Torka köttet torrt och blanda ihop ingredienserna i kryddblandningen. Gnid in köttet på alla sidor med kryddblandningen. Stick in några hål i lökarna med en kniv och lägg dem på folie på rökgallret. Placera även köttet på rökgallret och i rökugnen. Lägg en handfull spån i rökugnen och börja röka i läge 3 läge tills det börjar bildas ordentligt med rök. Rök i ca 20 minuter, sänk sedan effekten till läge 1 och rök köttet i 3,5 timmar eller tills innertemperaturen är 80-85 C. Sås: Skär persiljan grovt och lägg den i ett djupt kärl. Tillsätt de resterande ingredienserna och mosa med stavmixer till en slät sås. Servera rumstempererad med köttet och lökarna. Skär upp köttet med en vass kniv och skär upp lökarna så att innehållet enkelt kan skeds upp som sidorätt. Njut med gremolata och en fräsch sallad.