Kolamarinerade revbensspjäll
4 portioner: tillagningstid 24 timmar, aktiv tid cirka 1 timme.
- 4 rader med fettsnåla revben av smågris (á 400 g)
- 2 liter vatten
- 2 kuber köttbuljong
Böj revbenensraderna ”till en rulle” i en stor kastrull, mätt upp vattnet och köttbuljongtärningarna. Koka upp vattnet och låt sedan revbenen sjuda på svag värme i en timme. Kolamarinad:
- 1½ dl Coca-Cola Zero
- ½ dl sockerfri ketchup (t.ex. Felix)
- 1 msk dijonsenap
- 3 vitlöksklyftor
- saft av ½ citron
- 3 msk soja
- 2 msk olivolja
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk stevia
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk spiskummin
Mät upp alla ingredienser i en större låda med lock och blanda. Lyft de kokta revbenen från kastrullen till marinaden, stäng locket och skaka. Låt marinera i kylskåp i minst några timmar, gärna över natten till nästa dag. Värm upp Muurikka Grillpannan, justera temperaturen till ungefär hälften och grilla revbenensraderna i 15–20 minuter medan du vänder på dem nu och då och droppar resterna av marinaden från lådan på köttet. Njut av revbensspjällen med fräsch coleslaw-sallad. Ett recept på detta finns till exempel i kokboken Keveämmät kattilat. Recept: Eeva-Maria Lisko @keveammatkattilat