Halv rökt kyckling kryddad med citrontimjan och salvia à la Henri Alén
Receptet har förverkligats med MUURIKKA Elrökugn PRO.
- 1 hel kornkyckling
- 1 citron
- 4 kvistar timjan eller citrontimjan
- 8 kvistar salvia
- krossad svartpeppar
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 2 lökar
- 2 morötter
- 4 hela vitlöksklyftor
- salt
- en droppe olivolja
Dela kycklingen på längden med en kraftig sax. Tvätta citronen. Riv skalet och pressa saften i en skål. Tillsätt de hackade örterna, krossad peppar och paprikapulver. Tillsätt en droppe olja till marinaden och låt kycklingen marineras i minst 2 timmar. Skala och tärna morot och lök. Skala och dela vitlöksklyftorna. Vik ett underlag av folie för kycklingen ovanpå rökgallret. Placera grönsakerna som en bädd och kycklinghalvorna ovanpå dem. Börja röka i läge 3 i 20 minuter tills det börjar bildas ordentligt med rök. Sänk sedan effekten till läge 2 och rök kycklingen i cirka 1,5 timmar. Smaka slutligen av med salt.