Takaisin resepteihin
Yleiset

Rapujen keittäminen

  • 12 rapua ruokailijaa kohden (alkuruoaksi 6-8 kpl)
  • Vettä
  • Karkeaa merisuolaa
  • Sokeripaloja
  • Tilliä

Varaa rapuja 12 kappaletta syöjää kohden. Alkuruoaksi riittää 6-8 kappaletta. Huuhtele ravut ennen keittämistä huolellisesti kylmällä, juoksevalla vedellä esim. huuhtelukorissa ja tarkista, että ne ovat eläviä. Laita vettä kattilaan niin paljon, että ravut peittyvät hyvin, esim. 50 ravulle noin 6 litraa vettä tai 100 ravulle 9 litraa vettä.

Varaa keitinliemeen karkeaa merisuolaa 35-40 grammaa ja sokeria 2-3 palaa per vesilitra. Suuremmat ravut voi kiehua hieman suolaisemmassa, 40-grammaisessa vedessä. Lisää suola ja sokeri kattilaan vasta, kun vesi kiehuu. Laita ravut useampi kappale kerrallaan kiehuvaan veteen, suurimmat ravut ensin, koska niillä on pidempi kypsymisaika. Jos keität 100 ravun annosta, kerrallaan voi veteen kaataa 20-30 rapua. Muutoin 6-12 kappaletta on sopivamäärä kerralla lisättäväksi. Lisää kruunutillin meheviä varsia ja kukintoja pilkottuina veteen, esim. 10 vesilitraan tulee käyttää vähintään yksi iso nippu.

Rapuja keitetään 8-12 minuuttia koosta riippuen. Keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa viimeksi kaadettujen rapujen jälkeen jälleen kiehua.

Paras tapa jäähdyttää ravut on laittaa kattila rapuineen vesialtaaseen, johon tulee jatkuvasti uutta kylmää vettä tai muutoin altaan vesi tulee vaihtaa heti kylmään, kun se lämpenee. Keitinliemessä olleet tillit poistetaan ennen jäähdyttämistä ja laitetaan runsaasti uutta tilliä tilalle.

Ravut ovat parhaimmillaan 6-12 tuntia keittämisestä. Oikein jäähdytetyt ravut säilyvät viileässä parikin vuorokautta. Ne säilytetään keitinliemessään ilman tilliä. Oikea jäähdytys on tärkeä osa ravun valmistusta. Keitetyt ravut tarjoillaan usein silputun tillin, paahtoleivän ja voin kanssa.

 

Avainsanat: