ECO-kattila on uusittu helppokäyttöinen "painekattila". Monipuolinen kattila kaikenlaiseen normaaliin ruoan valmistukseen. Kantta vaihtamalla siitä saadaan erinomainen energiaa säästävä painekeittokattila. Eco-kattilalla on paljon hyviä ominaisuuksia. Sen avulla saavutetaan energian sekä ajan säästöä. Paineessa kypsentäminen säilyttää tärkeitä vitamiineja, ravinto- ja kivennäisaineita. Ilman happea tapahtuva kypsennys säilyttää myös paremmin vihannesten maut ja luonnolliset värit. Etunsa Eco-kattila näyttää varsinkin pitkiä haudutusaikoja vaativissa liharuoissa. Kypsennysaika vähenee peräti 70 prosenttia. Tämä, jos mikä, säästää aikaa ja energiaa.

Useimmilla meistä lienee harhakäsitys painekattilan "vaarallisuudesta". Eco-kattila on taatusti turvallinen "painesuhinasta" huolimatta. Kolminkertainen varmatoiminen turvallisuusjärjes telmä kannessa takaa tämän. Mikäli et käytä ruoanvalmistuksessa painekantta voit silti käyttää kattilaa normaalina kattilana omalla lasikannella varustettuna. Siis monikäyttöinen.

Eco-kattilasarjassa on valittavana kaksi käyttökelpoista kokoa 3 ja 5,5 litraiset. Erillisenä hankittava painekansi sopii kumpaankin vaihtoehtoon. Lisäosina voit vielä hankkia sekoituskulhon mallisen haudeosan sekä viisilitraiseen kattilaan läviköksikin soveltuvan pastaosan. Materiaalinsa johdosta kattila ja lisäosat ovat helppoja puhdistaa vaikkapa astianpesukoneessa.

Ohessa annan muutaman valmistusohjeen osoittamaan Eco-kattilan erinomaisuuden ruoanvalmistuksessa. Maistuvia ruokahetkiä ecologisesti.



HIRVIKEITTO

  • 0,6 Kg hirvikuutioita (pakaste)
  • 3-4 kpl porkkanoita
  • 1/2-1 kpl lanttua
  • 2 kpl sipulia
  • 1-2 kpl lihaliemi- tai kasvisliemikuutiota
  • 1-1/2 vettä
  • 5-10 kpl mustapippureita
  • suolaa maun mukaan
  • 5-7 kpl keskikokoista keittoon sopivaa perunaa

Sulata pakasteesta hirvikuutiot jääkaapissa. Kiehauta sulaneet lihakuutiot. Kerää vaahto pois. Lisää nesteeseen pienityt liemikuutiot, kuutioidut porkkanat, sipulit sekä lanttu. Kuutioidut perunat voit lisätä myös kattilaan tai kypsentää ne erikseen muussa kattilassa. Lisää myös kokonaiset pippurit sekä suola. Aseta painekansi paikoilleen. Säädä venttiili kohtaan kaksi. Kuumenna kattilaa täydellä teholla kunnes höyry alkaa tulla venttiilistä. Laita munakelloon tai ajastimeen 15-20 minuuttia. Nyt voit halutessasi vähentää sähkölevyn tehoa alemmas.
 
Ajastimen ilmoittaessa ajan kuluneeksi nosta kattila levyltä. Odota hetki, että höyry paineventtiilistä heikkenee. Voit nyt poistaa käyttöohjeen mukaisesti asteittain painetta siirtämällä ventiilin osoitinta kohti 0:llaa. Kun kaikki paine on poistunut ja punainen "venttiili" on laskeutunut voit avata kattilan. Tarkista liemen maku ja suolaisuus. Lisää tarvittaessa suolaa. Keitto on valmis. Mikäli olet keittänyt perunat eri kattilassa yhdistä ne nyt keittoon ja vie tarjolle. Koristele keittto persiljasilpulla.



KIRKAS KEITTO PORONKÄRISTYSLIHASTA

  • 0,5-0,7 kg poronkäristyslihaa
  • muut ainekset kuten edellä

Sulata käristysliha kohmeiseksi. Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Ruskista hetki lihaa pannussa, jotta se saa hieman väriä. Siirrä liha ja kaikki muut ainekset kattilaan. Sulje painekansi. Säädä venttiili kohtaan kaksi. Kuumenna kattilaa täydellä teholla kunnes höyry alkaa tulla venttiilistä. Laita munakelloon tai ajastimeen 15 minuuttia. Kypsennyksen puolivälissä voit alentaa sähkölevyn tehon puoleen. Ajastimen ilmoittaessa ajan kuluneen toimi kuten edellä on kerrottu.

Mikäli haluatkin tarjota kirkkaan keiton sijasta KERMAISTA POROKEITTOA korvaa nyt valta- osa kirkaasta liemestä ruoka- tai tavallisella kermalla. Makua voit lisätä laittamalla joukkoon vaikkapa pekoni-purjo tuorejuustoa muutaman ruokalusikallisen. Kuumenna keitto tarjoiluvalmiiksi. Koristele keitto vaikka paahdetuilla pekonikuutioilla.

Voit tehdä myös POROPADAN seuraavasti. Kun kirkas"keitto" on valmis, nosta reikäkauhalla kaikki ainekset kattilaan. Lisää joukkoon tuorejuustoa ja kermaa. Kuumenna sopivaksi. Mikäli haluat ohentaa pataa, käytä kirkasta keiton lientä.



KARJALANPAISTI

  • 0,8 kg valmiiksi paloiteltuja karjalanpaistiaineksia
  • 3-5 kpl porkkanoita
  • 2-3 kpl sipulia
  • 10-12 kpl maustepippureita
  • 2-3 kpl laakerinlehtiä
  • 1-11/2 lihaliemikuutioita
  • suolaa maun mukaan
  • vettä

Kuutioi kasvikset sopiviksi kuutioiksi. Laita kaikki ainekset kattilaan. (halutessasi voit hieman ruskistaa lihoja ja kasviksia pannussa tai uunissa). Lisää vettä niin, että ainekset peittyvät. Sulje kattila painekannella. Säädä kannen venttiili kohtaan kaksi. Kuumenna kattilaa liedellä kunnes höyry alkaa tulla venttiilistä. Aseta ajastimen ajaksi 40 minuuttia.

Ajastimen ilmoittaessa ajan kuluneen nosta kattila pois liedeltä. Anna paineen poistua kattilasta tai nopeuta sitä siirtämällä venttiilin osoitinta kohti 0:llaa. Kun kaikki paine on poistunut kattilasta ja punainen "venttiili" on painunut alas voit avata kannen. Tarkista liemen maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile ruoka perunamuusin, suola- tai aromikurkkujen ja punajuuriviipaleiden kera.



JUURESKIMARA

  • 2-3 porkkanaa
  • ½-1 lanttu
  • 1 sipuli
  • 1 paprika
  • kasvisliemikuutio
  • suolaa
  • hunajaa
  • rakuunaa

Laita kattilaan minimimäärä vettä ja liemikuutio. Levyn voit laittaa kuumenemaan. Pilko kasvikset sopiviksi paloiksi. Laita palat lähes kiehuvaan liemeen. Aseta painekansi paikoilleen ja säädä venttiili kohtaan 1. Kun venttilistä alkaa tulla höyryä laita ajastimeen 8 minuuttia. Nyt voit vähentää levyn tehon puoleen.

Ajastimen ilmoitettua ajan kuluneen siirrä kattila pois liedeltä. Päästä ohjekirjan mukaisesti paine pois kattilasta. Nosta kansi. Ota kypsät kasvikset liemestä ja anna hetki valua. Mausta hunajalla,suolalla ja rakuunalla. Tarjoile lisäkkeenä.



RIISIPUURO


  • 2 dl puuroriisiä
  • 2 dl maitoa
  • 3 dl vettä
  • suolaa

Laita kattilaan vesi ja riisi. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua 1 minuutti täydellä teholla. Sekoita. Laita painekansi kattilaan. Asenna venttiilin osoitin kohtaan kaksi. Odota kunnes punainen venttiili pomppaa ylös. Aseta ajastimeen 5 minuuttia. Alenna sähkölevyn teho puoleen höyryn tullessa venttiilistä.

Ajastimen ilmoittaessa ajan kuluneen, nosta kattila liedeltä. Anna hetken levätä ja paineen poistua. Laske loput paineet kattilasta siirtämällä venttiilin osoitinta vaiheittain kohti 0:llaa. Kun paine on poistunut ja punainen venttiili on painunut alas, avaa kansi. Siirrä kattila levylle tavallisen kannen kanssa. Alenna vielä levyn tehoa. Sekoita ja lisää maito. Sekoita. (voit tarvittaessa lisätä vielä 1 dl maitoa.) Anna hautua noin 5 minuuttia. Lisää suolaa. Tarkista maku. Nauti.



RUISROUHEPUURO

  • 4 dl ruisrouhehiutaleita
  • suolaa
  • 1 litra vettä

Mittaa 5 litran Eco-kattilaan litra vettä ja laita kattila levylle. Pienemmällä Eco kattilalla ruispuuroa ei kannata keittää ruisrouheen kuohaavuuden vuoksi, pienemmän kattilan paineventtiili voi tukeutua!

Säädä lieden lämpötila maksimille. Kun vesi kiehuu lisää ruisrouheita neljä desilitraa kiehuvaan veteen. Sekoita tasaiseksi. Aseta painekansi kattilaan ja säädä höyryventtiili ykkösasentoon.

Odota kunnes kannen punainen venttiili pomppaa ylös. Säädä nyt sähkölevyn virta nollaan. Anna kattilan olla jäähtyvällä sähkölevyllä siihen asti kunnes venttiili painuu jälleen alas.

Älä nosta kattilaa pois levyltä. Avaa nyt painekansi. Sekoita puuro tasaiseksi. Maista kypsyys ja maku. Lisää suolaa maun mukaan. Sekoita ja anna hetki vielä vetäytyä. Tarjoile valmis puuro. Aikaa puuron valmistamiseen kuluu viitisentoista minuuttia.