Me Opa Muurikalla olemme jo vuosikymmeniä tehneet työtä suomalaisen ruoanlaiton puolesta. Haluamme, että ihmiset kokoontuvat yhteen nauttiman ruoan laittamisesta. Yhä edelleen etsimme uusia tapoja toteuttaa yhteisiä, mieleenpainuvia hetkiä ruoanlaiton parissa. Tähän osioon on koottu helposti Muurikka-tuotteilla valmistuvia herkullisia reseptejä.

  20160125 reseptivihko

pdfMuurikka reseptit (PDF)

Muurikka savustinresepteja

pdfSavun taikaa! - Reseptikirja



SUUSSA SULAVA SAVULOHI

  • tuore, perattu lohi tai lohifile
  • karkeaa merisuolaa myllystä
  • mausteita maun mukaan

Suolaa ja mausta kala ennen savustusta. Voit suolata kalan myös savustamisen jälkeen, kalan ollessa vielä kuuma. Sirottele purupellille ohut kerros karkeahkoa leppäpurua. Työnnä pelti vastuksen yläpuolella olevien kannattimien varaan, ei suoraan vastusten päälle. Aseta kala ritilälle ja työnnä ritilä savustimeen. Voit myös laittaa kalan folion päälle ja sitten ritilälle.
Savustusaika riippuu kalojen määrästä ja koosta. Pienet kalat savustuvat 20 minuutissa ja suuret 50-60 minuutissa. Kala on kypsä, kun ruodot ja nahka irtoavat helposti.



SAVUSTETTU KARITSANPAISTI
MUURIKKA SÄHKÖSAVUSTIMELLA


  • 2, 5 kg karitsanpaistia, putkiluulla
  • karkeaa merisuolaa
  • 1, 5 dl savustuspurua

Sulata jäinen karitsanpaisti jääkaapissa 1- 2 vuorokautta.
Hiero merisuolaa reilusti paistin pintaan.
Nosta paisti kulhoon ja peitä kannella. Suolaa yön yli jääkaapissa ja käännä suolauksen aikana.
Pyyhi ylimääräinen suola pois karitsanpaistista.
Esilämmitä sähkösavustin ja laita uunimittari ritilän päälle. Kun uuni näyttää 150 astetta, laita liha paistumaan.
Kypsennä 1,5 tuntia, jolloin paisti kypsyy tasaisesti. Lisää savustuspuru savupellin päälle ja aseta sähkösavustimeen. Savusta lihaa vielä tunti ja poista pistoke seinästä. Anna savustetun karitsanpaistin vetäytyä vielä noin 20 minuuttia.



VÄRIKÄS VÄLIMEREN PAELLA

  • 200 g marinoituja broilersuikaleita
  • 200 g luutonta sianlihaa tai pekonia
  • tomaatti-paprika-sipuliseosta
  • ½ tl sahramia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 3 dl pitkäjyväistä riisiä
  • 8 dl kanalientä tai 4 dl kanalientä ja 4 dl kalalientä
  • suolaa, valkopippuria, kurkumaa
  • 1 pussi pakasteherneitä
  • katkarapuja, simpukoita
  • mustekalarenkaita, oliiveja, herkkusieniä

Ruskista lihat paellapannulla. Lisää sekaan tomaatti-paprika-sipuliseos ja hienonnettu sahrami. Puserra joukkoon valkosipulinkynnet. Lisää riisi sekä liemi. Anna ruoan kiehua 20 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Mikäli haluat ruoasta keltaisemman, lisää kurkumaa. Sekoita joukkoon loput ainekset.



MUURINPOHJALETUT


Taikina:
  • 1 l maitoa
  • 2 kananmunaa
  • 1 ½ tl suolaa
  • 2 dl ohrajauhoja
  • 2 ½ dl vehnäjauhoja

     

  • paistamiseen voita tai ruokaöljyä
  • täytteeksi maun mukaan marjoja, hilloa, jäätelöä, kermavaahtoa

Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Valmista taikina pari tuntia ennen paistopuuhaa, jotta se ehtii turvota. Kuumenna muurinpohjapannu ja rasvaa se voilla tai öljyllä. Valuta taikinaa ohuina kerroksina pannun reunalta keskelle. Taikinaa voi tasoittaa lastalla. Paista lettu molemmin puolin. Hyvä lettu on pitsimäisen ohut, ruskea ja rapea. Lisää letun päälle haluamasi täytteet ja kääri se rullalle. Nauti raikkaan maidon tai mehujuoman kanssa.